Handel in ivoor van Afrikaanse olifant verboden

DEN HAAG, 26 MAART. Ivoor van de Afrikaanse olifant dat verworven is na 4 maart, mag niet meer worden verhandeld.

Vanaf die datum valt de Afrikaanse olifant onder de Wet bedreigde Uitheemse Diersoorten. Als de verkoper aannemelijk kan maken dat het ivoor legaal verkregen is voor 4 maart mag het nog wel worden verkocht. Omdat de Afrikaanse olifant al sinds 1984 ressorteert onder het In- en Uitvoerbesluit bedreigde dier- en plantesoorten, was de handel al aan strenge voorwaarden gebonden. Het handelsverbod geldt tevens voor de volgende bedreigde dieren: de Mühlenbergs schildpad, de pantserkrokodil, de breedvoorhoofdkrokodil, de Himalaya-jaarvogel, de kleine jaarvogel, de Filippijnse kakatoe, de Norfolk Eiland-kakariki, de goudschouderparkiet, de Japanse witte ooievaar, de Scheiermachers pauwfazant en de Tibetaanse olifant. Volgens de wet is het “onder zich” hebben, te koop aanbieden, verkopen of afleveren van levende exemplaren van deze soorten verboden. Wie een van deze dieren in bezit heeft, kan tot 1 juli een ontheffing bij het ministerie aanvragen.