Groen Links wil meedoen aan "paarse' coalitie

DEN HAAG, 26 MAART. Groen Links wil na de verkiezingen van volgend jaar onder bepaalde voorwaarden meedoen met een "paarse' coalitie van PvdA, D66 en VVD. Het Tweede-Kamerlid Paul Rosenmöller van Groen Links zegt dit in een gesprek met NRC Handelsblad: “Ik wil dat beslist niet uitsluiten.”

Voorwaarde is dat de coalitiepartijen een aantal voor Groen Links herkenbare thema's opnemen in hun regeerakkoord. Rosenmöller noemt als voorbeelden: een echte keuze voor openbaar vervoer, afzien van de aanleg van een nieuwe luchthaven bij Rotterdam, meer werk voor allochtonen en invoering van het referendum.

Een dergelijke "paars-groene' coalitie zou moeten werken zonder een volledig dichtgetimmerd regeerakkoord, aldus Rosenmöller. Kamerdebatten zouden daardoor ook weer veel spannender worden en de belangstelling voor het parlement zou kunnen toenemen.

Rosenmöller bepleit een werkwijze waarbij fracties niet langer met een woordvoerder werken, maar ruimte geven aan verschillende standpunten die er binnen een groepering leven. “Voor de grote debatten in de plenaire zaal van de Tweede Kamer moet je dan in de eerste plaats charismatische figuren naar voren schuiven die vertrouwen wekken. En verder mag iedereen zeggen wat hij wil, want je moet de zaken in een fractie dus niet meer aan één persoon ophangen.”