Groeiende druk op metaalwerkgevers

ROTTERDAM, 26 MAART. De druk op de metaalwerkgevers (verenigd in de FME) om zaken te doen met de actievoerende vakbonden over de WAO-reparatie neemt toe. Polynorm, Thomassen en PMB Tobacco Macinery hebben zich geschaard onder de bedrijven die zich kritisch uitlaten over de opstelling van de FME in het CAO-conflict met de bonden.

De vakbonden, die vandaag op de tiende actiedag in dertien metaalbedrijven stakingen organiseren, beslissen de komende dagen of ze hun eerder gedane concessies over de WAO intrekken. Ze zijn verbolgen over de onbuigzame houding van de FME en voelen zich gesterkt door het gisteren bereikte CAO-akkoord met collectieve WAO-reparatie in de bouw.

Gezien de afspraken in andere bedrijven en bedrijfstakken over de WAO, vraagt president-directeur ir P.D.A. Huisman van Polynorm (auto-onderdelen) zich in een brief aan de FME af of “een handreiking” aan de bonden niet tot de mogelijkheden behoort.

Ook het Rhedense bedrijf Thomassen International (gasturbines) is ontevreden over de opstelling van de FME. In een brief aan de Industriebond FNV schrijft directeur ing. W. Magendans al het mogelijke te zullen doen om de FME weer aan tafel te krijgen.

In een reactie wijst de woordvoerder van de FME erop dat er van bedrijven ook veel bijval komt. “We hebben net drie grote voorlichtingsbijeenkomsten over ons WAO-standpunt in het land achter de rug en daarop hebben we geen wanklank vernomen.”

Het CAO-overleg in de "grootmetaal' (200.000 werknemers) liep een maand geleden vast op de eis van de bonden voor verplichte collectieve reparatie van het zogenoemde WAO-gat. De FME wijst dat af, en wil eventuele reparatie overlaten aan afzonderlijke bedrijven en individuele werknemers. Twee weken geleden zwakten de bonden hun eis af door genoegen te nemen met een "dringende aanbeveling' aan metaalbedrijven om het WAO-gat in overleg met de vakbonden te dichten. Maar dat gaat de FME te ver, omdat het medezeggenschap van de bonden impliceert.

Eerder uitten Wilton Fijenoord, Inventum, Niestern Sander en Houttuin kritiek op de FME. Huisman van Polynorm schrijft: “Kennelijk zien collega-werkgeversorganisaties er geen probleem in op deze basis iets meer toeschietelijk te zijn zonder overigens het initiatief uit handen te geven”.