Gewapende aanval op Togolese president

LOMÉ, 26 MAART. De Togolese president Gnassingbé Eyadéma heeft gisteren een gewapende aanval overleefd op zijn verblijfplaats in de hoofdstad Lomé. De president bleef, ondanks een granaat die vlak naast zijn vertrek ontplofte, ongedeerd.

Een groepje gewapende mannen schoot bij de actie Eyadéma's stafchef, Mawulikplimi Ameji, en diens plaatsvervanger dood. Van een derde militair was niet duidelijk of hij dood dan wel gewond was geraakt. Sommige waarnemers sloten overigens niet uit dat de actie was geënsceneerd door de president.

Nog geruime tijd na de aanval weerklonken er geweerschoten en mortiervuur in de hoofdstad. De aanvallers gooiden ook een granaat naar een nabijgelegen radiostation. De regering kondigde na de actie een uitgaansverbod af, terwijl de grenzen met de buurlanden Ghana en Benin werden afgesloten. Het vliegveld van Lomé ging eveneens dicht.

De regering liet weten dat de aanval “vanuit het buitenland” was opgezet. Kort na afloop van de actie, nog voor de regering de grens afsloot, zouden de gewapende mannen zich weer naar Ghana, dat slechts op enkele kilometers afstand ligt, hebben begeven. Een anonieme bron meldde echter dat de aanvallers met twee jeeps van het Togolese leger waren gearriveerd bij het militaire complex, waar de president en zijn staf verbleven.

Twee van de aanvallers zouden zijn gearresteerd. Een illegaal radio-station, Radio Liberté, verklaarde dat de aanslag het werk was van “democratische krachten”. Vanuit Accra ontkende een Ghanese woordvoerder dat zijn land iets met de actie te maken had.

In Togo heerst al vele maanden een gespannen toestand omdat president Eyadéma, die al 26 jaar de leiding heeft over het kleine Westafrikaanse land, weigert om de macht uit handen te geven. Demonstraties van aanhangers van de oppositie zijn al herhaaldelijk op bloedige wijze uiteengeslagen. Honderden mensen zijn daarbij om het leven gekomen. (AP, Reuter, AFP)