G-7 praat op 14 en 15 april over Rusland

TOKIO, 26 MAART. De zeven grootste industrielanden (G-7) sturen hun ministers van buitenlandse zaken en financiën op 14 en 15 april naar Tokio om te praten over hulp aan Rusland. Vertegenwoordigers van Moskou zullen bij dat overleg aanwezig zijn. Dit heeft een woordvoerder van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken vanmorgen meegedeeld. De bijeenkomst volgt op een ontmoeting van de Amerikaanse president Clinton met Jeltsin op 3 en 4 april in Vancouver. De Japanse woordvoerder liet tevens weten dat de Russische president Jeltsin is uitgenodigd voor de reguliere topconferentie van de G-7, die in juli in Japan wordt gehouden.

In monetaire kringen in Washington is vernomen dat de Amerikaanse staatssecretaris van financiën, Lawrence Summers, aan de landen van de G-7 een brief heeft gestuurd waarin hij enkele voorstellen doet om middelen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te gebruiken voor hulp aan Rusland. In sommige van die voorstellen wordt een overeenkomst met het IMF over economische maatregelen als vereiste genoemd, in andere niet. Vorig jaar kreeg Rusland al 24 miljard dollar aan steun van het Westen toegezegd, maar een groot deel van dat geld werd niet benut, omdat een voor het IMF aanvaardbaar Russisch hervormingsplan uitbleef. (Reuter, AFP, AP)