EG: snel met Noren onderhandelen

BRUSSEL, 26 MAART. De Europese Commissie wil onderhandelingen over toetreding van Noorwegen tot de EG zo snel mogelijk beginnen.

Na een onderzoek van de aanvraag concludeert de Commissie dat Noorwegen in principe voldoet aan de eisen van lidmaatschap. Volgens Commissaris Van den Broek kunnen de onderhandelingen begin volgend jaar zijn afgesloten, waarna lidmaatschap in 1995 kan volgen. Als knelpunten merkte hij de Noorse landbouw en visserij aan. Ook het staatsmonopolie op alcohol en de niet altijd vrije concurrentie kunnen problemen opleveren. Van den Broek zei ook dat er "spanning' bestaat tussen de EG-regels voor flora en fauna en de Noorse walvisvangst. Het land voldoet echter al enige jaren aan de macro-economische voorwaarden die de EMU stelt. Ook is Noorwegen lid van de Navo en geassocieerd lid van de WEU. “Duidelijk een land dat tot de Europese constructie behoort”, aldus Van den Broek. De onderhandelingen met Noorwegen zullen gelijk op gaan met die met Zweden, Oostenrijk en Finland.