Commissie weigert om prijs voor importvis te verhogen

BRUSSEL, 26 MAART. De Europese Commissie gaat niet in op het verzoek van Frankrijk om de importprijzen voor een groot aantal vissoorten met 30 procent te verhogen. Volgens Brussel zou zo'n maatregel in strijd zijn met de spelregels van de internationale handelsorganisatie Gatt.

Wel heeft de Commissie gisteren nadere maatregelen aangekondigd om de controle op het lossen van schepen uit landen buiten de gemeenschap te verbeteren. Zo zal de aanvoer van vis door schepen uit derde landen voortaan van te voren moeten worden aangemeld en moeten inspecteurs uit de EG-lidstaten aanwezig zijn bij het lossen.

De nieuwe maatregelen volgen op de golf van onrust die de afgelopen weken vooral Frankrijk heeft overspoeld. Onder andere Bretonse vissers hebben al verscheidene malen geweldadige acties ondernomen tegen de invoer van goedkope verse en diepgevroren vis uit landen van buiten de gemeenschap. Volgens de vissers is de invoer uit landen als Rusland, Polen, Argentinië, Peru en Chili er de oorzaak van dat de marktprijzen in de Frankrijk momenteel 20 tot 40 procent lager zijn dan een jaar geleden. Om de woede van de vissers te bekoelen, besloot de EG enkele weken geleden al om een minimum verkoopprijs voor verschillende soorten vis vast te leggen.

Uit de acties van de afgelopen tijd blijkt dat de vissers die maatregelen onvoldoende vinden. Vandaar dat de Franse regering de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EG, had gevraagd om de invoerprijzen met 30 procent op te trekken. Maar vorige week, op een bijeenkomst van de twaalf ministers van visserij in Brussel, bleek al dat de meeste lidstaten zo'n drastische ingreep afwijzen.

Frankrijk had de Europese Commissie ook gevraagd om een verbod uit te vaardigen voor schepen uit landen buiten de gemeenschap om hun vis rechtstreeks te lossen in EG-havens. Ook op dat punt voelt de Commissie er niets voor om de Franse wensen te honoreren. Zo'n maatregel zou veel te zwaar zijn, meent de Commissie. In plaats daarvan wil ze het toezicht op het lossen van schepen verbeteren.

Britse vissers, die net als hun Franse collega's protesteren tegen de invoer van goedkope vis uit niet-EG-landen, hebben vanmorgen de haven van Plymouth geblokkeerd. Eerder deze week bezetten vissers de haven van Teesport.