Britse regering stelt besluit over mijnen bij

LONDEN, 26 MAART. Het Britse voornemen om 31 kolenmijnen te sluiten is gedeeltelijk teruggedraaid. De minister van handel en industrie M. Heseltine maakte gisteren in het Lagerhuis bekend dat voorlopig twaalf mijnen geopend blijven. Het aantal met ontslag bedreigde werknemers is hierdoor met 9.500 gedaald tot 21.500. De 19 overige mijnen worden direct gesloten of op non-actief gesteld.

De regering liet in oktober weten dat van de vijftig mijnen van het staatsbedrijf British Coal er tien onmiddellijk dicht moesten en dat 21 mijnen over een periode van zes maanden zouden worden gesloten. Van de laatste groep blijven er twaalf, ondersteund met subsidies, produceren omdat Britse steenkoolprijzen niet kunnen concurreren met de wereldmarktprijzen.

Heseltine verdedigde de sluiting van de mijnen in het Lagerhuis onder luid protest van Labour-politici. “Ik heb alles gedaan wat ik kon, rekening houdend met de economische realiteit en wettelijke beperkingen, om de kansen voor Britisch Coal te verbeteren.” Premier Major sprak van het “koude feit” dat de Britse mijnen “meer produceren dan afnemers willen of kunnen kopen”. R. Cook, woordvoerder van Labour, noemde het plan van de regering “een mix van korte-termijnsubsidiëring en lange-termijnverraad” en de Unie van Mijnwerkers sprak van een “cynische politieke truc.”

De Britse mijnindustrie zag een groot deel van haar afzet verdwijnen toen in de jaren tachtig de elektriciteitsmaatschappijen werden geprivatiseerd. Zij kopen weinig steenkool in eigen land omdat de prijzen op de wereldmarkt veel lager liggen. Steeds meer elektriciteitsbedrijven stappen overigens over op gas. Vorig jaar kochten zij nog 60 miljoen ton steenkool op de Britse markt. Volgend jaar zal dat nog maar 40 miljoen ton zijn.

Volgende week maandag of dinsdag zal blijken of Heseltine gisteren ook zijn partijgenoten heeft kunnen overtuigen. Dan zal er gestemd worden over zijn gewijzigde plannen. (ANP, Reuter, AFP)