Beurs veert op na slappe week

AMSTERDAM, 26 MAART. Op een vriendelijke Amsterdamse effectenbeurs lagen de financiële waarden er vanmorgen goed bij. Ook VNU werd gevraagd, ondanks een ruimschootse halvering van de netto winst in 1992.

AMSTERDAM Handelaren spraken van “een redelijk slot van een wat suffige week”. Het ingetogen optimisme liet zich ook aflezen in de beursindices. Zo boekte de CBS-stemmingsindex in de ochtenduren een vooruitgang van 0,7 punt naar 106,5, terwijl de EOE-index 1,58 opliep tot 315,32.

Beleggers lieten zich vooral leiden door hogere obligatiekoersen en de appreciatie van de dollarkoers. In Amsterdam waren de financiële waarden gevraagd.

ING, de afgelopen dagen in mineur als gevolg van stroppen bij herverzekeraar NRG, was acht dubbeltjes in herstel op 62,30, ABN Amro veertig cent op 54,10. Ook verzekeraars Aegon en Amev deden het goed. Aegon verbeterde drie dubbeltjes op 88,10, Amev twee kwartjes op 72,40 gulden.

Opmerkelijk was de vraag naar het aandeel VNU. Ondanks de bijzondere last van 80 miljoen gulden, die de netto winst vorig jaar met 60 procent drukte, trok het fonds een daalder aan tot 102,50. Volgens een handelaar waren beleggers vooral gecharmeerd van de optimistische winstverwachting. VNU verwacht dit jaar een hogere winst dan vorig jaar. Branchegenoot Elsevier noteerde ex-dividend per saldo 1,70 hoger op 128,10 gulden. Voor Wolters Kluwer was een winstje van drie dubbeltjes weggelegd op 90,20.

NEW YORK Wall Street is gisteren voor het eerst deze week hoger gesloten. De Dow Jones-index van 30 industriefondsen steeg met 15,92 punten tot 3.461,30.

LONDEN Gunstige berichten over de orderportefeuille van de Britse industrie deden de koersen in Londen vanochtend stijgen. Het FTSE-100 gemiddelde klom vanochtend 12 punten tot 2.864,8.

FRANKFURT Vraag van buitenlandse beleggers had een positief op de Duitse aandelenkoersen. Het Dax-30 gemiddelde steeg 10,42 punten naar 1.667,57.

TOKIO In Tokio werden 800 miljoen aandelen verhandeld. Deze grote omzet houdt verband met het naderen van het einde van het fiscale jaar op 31 maart. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 beursfondsen steeg vandaag met 23,78 punten tot 18.78,70 punten.