BENJAMIN NETANYAHU; Jong en strijdlustig

De 43-jarige Benjamin Netanyahu is gisteren met een duidelijke meerderheid gekozen als de nieuwe leider van de Israelische oppositiepartij Likud. "Bibi', zoals zijn koosnaam in Israel luidt, bleef zijn rivalen David Levy en Benjamin Begin, zoon van wijlen premier Menachem Begin, ver voor.

Netanyahu heeft drie grote troeven, die hem ook bij toekomstige verkiezingsraces in Israel goed van pas komen: hij is jong, heeft zijn sporen verdiend als militair en beschikt over een groot talent om zijn boodschap te presenteren via de media. Onmiddellijk na het bekend worden van de uitslag van de Likud-stemming zei de altijd strijdlustige Netanyahu dat hij de huidige regering van Yitzhak Rabin nog dit jaar ten val hoopt te brengen.

De nieuwe Likud-leider, geboren in 1949, maakt steeds behendig gebruik van zijn militaire prestige. Hij maakte zelf enige tijd deel uit van de commando's en deed onder andere mee aan een actie voor de bevrijding van gegijzelde passagiers van een Sabena-toestel in 1972. Zijn broer Jonathan stond in 1976 aan het hoofd van de gedurfde bevrijdingsactie van gegijzelde vliegtuigpassagiers in het Oegandese Entebbe en verloor bij die overigens geslaagde en tot de verbeelding sprekende actie zelf het leven.

Na deze dramatische gebeurtenis is Benjamin Netanyahu zich steeds intensief blijven bezighouden met het onderwerp terrorisme. Hij schreef er een boek over en talrijke artikelen. Het Westen kan zich hiertegen niet krachtig genoeg opstellen, vindt hij. “Ik heb de terroristen recht in de ogen gekeken en ik weet dat ze geen vrede willen”, zei Netanyahu maandag nog.

De nieuwe Likud-voorman spreekt voortreffelijk Engels, een overblijfsel van een verblijf van zo'n twintig jaar in de Verenigde Staten. Hij volgde daar onder andere een management-opleiding aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology bij Boston. Halverwege de jaren tachtig werkte hij enige jaren in New York als Israelische ambassadeur bij de VN, later was hij tweede man op de voor Israel zeer belangrijke ambassade in Washington.

Als onderminister van informatie verwierf Netanyahu zich twee jaar geleden tijdens de Golfcrisis internationale bekendheid. Hij was met grote regelmaat op de televisieschermen, vooral bij CNN, te zien. De altijd elegant geklede Netanyahu bracht het Israelische standpunt met grote overtuigingskracht onder woorden. Later was hij woordvoerder van de Israelische delegatie bij het overleg in Madrid over vrede in het Midden-Oosten.

Zijn tegenstanders verwijten Netanyahu, die met zijn 43 jaar een nieuwe generatie leiders voor Likud inluidt na het vertrek van de 77-jarige Yithzhak Shamir, dat hij ondanks zijn voortreffelijke presentatie diepgang mist en geen coherent politiek programma voor ogen heeft.

Begin dit jaar onthulde Netanyahu, die de reputatie heeft van rokkenjager, dat hij was gechanteerd met een videotape waarop hij tijdens intieme momenten met een matresse zou zijn te zien. Hij liet doorschemeren dat zijn rivaal David Levy hiervoor verantwoordelijk was. Een onderzoek door de politie leverde echter niets op. Levy heeft altijd ontkend dat hij iets met de zaak te maken had en de hele kwestie is nog steeds niet opgehelderd. Netanyahu heeft zich intussen wel met zijn vrouw, zijn derde, verzoend.