Aanhoudingen wegens handel gestolen auto's

WINTERSWIJK, 26 MAART. De Duitse politie heeft in het grensgebied bij Winterswijk de afgelopen twee jaar meer dan 100 personen aangehouden die worden verdacht van een omvangrijke handel in gestolen auto's en verzekeringsfraude. Bij het onderzoek is ook de Nederlandse justitie betrokken, omdat een groot aantal gestolen auto's in de Gelderse Achterhoek zou zijn verhandeld. Volgens de regionale politie Noord- en Oost-Gelderland zijn nog geen Nederlandse verdachten aangehouden.

Volgens de Duitse politie is het onderzoek naar de “georganiseerde misdaadorganisatie” in 1990 in Duitsland begonnen door een speciaal team waarbij ook de Duitse grenspolitie betrokken was. De Duitse justitie verdenkt de meer dan 100 verdachten van ruim 400 strafbare feiten. In 165 gevallen zou een verkeersongeval geënsceneerd zijn, waarbij in totaal meer dan vier miljoen Duitse mark werd geïnd. Daarnaast zouden meer dan 100 personenauto's gestolen zijn en 37 kentekenbewijzen. Andere ten laste gelegde feiten zijn inbraken en seksuele vergrijpen.

De gestolen auto's zouden niet alleen naar Nederland maar ook naar Polen - vaak in onderdelen - zijn doorverkocht. Veel auto's werden volgens justitie gestolen van handelaren: de bendeleden toonden interesse voor een auto,maakten een proefritje en kopieerden in die tijd de contactsleutel, om de auto niet lang daarna "op te halen'. Men had een speciale voorkeur voor de merken Audi, VW en Opel. Bij geënsceneerde ongelukken waren vaak nietsvermoedende slachtoffers betrokken, die gedwongen werden een blanco-volmacht te tekenen,waarmee de bende bij verzekeringsmaatschappijen forse rekeningen indiende.