Zuid-Afrika maakte sinds 1974 zes kernbommen

JOHANNESBURG, 25 MAART. Zuid-Afrika heeft vanaf 1974 zes atoombommen geproduceerd. Na het einde van de Sovjet-dreiging in zuidelijk Afrika en de omwenteling onder president De Klerk heeft Pretoria de wapens in 1990 vrijwillig ontmanteld.

De president heeft met deze bekendmaking gisteren tijdens een speciale zitting van het parlement het Zuidafrikaanse atoomgeheim prijsgegeven, dat jarenlang onderwerp is geweest van internationale speculatie. De Klerk zei een eind te willen maken aan de beschuldigingen dat het land nog steeds over een nucleaire capaciteit beschikt. “Onze handen zijn schoon en we verbergen niets”, aldus de president.

Zuid-Afrika had de wapens volgens De Klerk alleen als afschrikking. “Het was nooit de bedoeling ze te gebruiken.” Pretoria besloot ze in 1974 te ontwikkelen wegens de inmenging van de Sovjet-Unie en Cuba in Angola, in de overtuiging dat het land door zijn isolatie niet hoefde te rekenen op internationale bescherming.

Slechts een beperkt aantal ministers was op de hoogte van het nucleaire programma. De president verklaarde dat Zuid-Afrika de wapens heeft getest en geen wapens of technologie heeft verkocht aan andere landen. Hij ontkende dat bij de ontwikkeling van de bom andere landen betrokken zijn geweest.

Het Afrikaanse Nationale Congres (ANC), de grootste zwarte oppositiebeweging, verklaarde niet te geloven dat “Zuid-Afrika's handen schoon zijn”, totdat alle details bekend zijn over het programma en de ontmanteling, alsmede de voorraad hoog verrijkt uranium die het land nog in bezit heeft.