Winst Veba daalt valt 15 pct terug

De winst van het Duitse concern Veba, met activiteiten in energie, chemie, handel, transport en dienstverlening, is vorig jaar met 14,7 procent gedaald van 1,22 miljard mark tot 1,04 miljard mark (1,17 miljard gulden).

De omzet groeide met 9,9 procent van 59,5 miljard mark tot 65,4 miljard mark (73,6 miljard gulden). Aan aandeelhouders wordt voorgesteld het dividend te handhaven op 12 mark per aandeel. De omzetgroei was grotendeels te danken aan het overgenomen transportbedrijf Schenker dat voor het eerst in de cijfers is opgenomen. In de meeste sectoren ontwikkelde de winst zich gunstig, maar in de divisies olie en chemie lagen de resultaten ruim onder het niveau van 1991. Veba had in de chemie te maken met buitengewone lasten, onder meer wegens een programma voor kostenverlaging.

Volgens Veba is het nog te vroeg om een voorspelling te doen voor de resultaten in 1993.