Winst van Swissair vorig jaar gestegen

ROTTERDAM, 25 MAART. Het Zwitserse luchtvaartconcern Swissair heeft vorig jaar een netto winst geboekt van 113 miljoen frank (138 miljoen gulden). Dat is ruim dertig miljoen franc meer dan een jaar eerder. Dit heeft het moederconcern van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij vanmorgen in Zürich bekendgemaakt. De omzet van Swissair kwam in 1992 uit op 6,4 miljard frank (7,8 miljard gulden).

Het vliegbedrijf van het moederconcern Swissair draaide ondanks de malaise in de wereldluchtvaart en de grote tarievenslag het afgelopen jaar met winst. De winst kwam echter wel meer dan de helft lager uit ten opzichte van 1991. Het bedrijfsresultaat van de luchtvaartmaatschappij zakte van 47,6 miljoen frank in 1991 tot 20,8 miljoen frank (25,4 miljoen gulden) in het afgelopen jaar.

Swissair is een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die vorig jaar nog winst hebben gemaakt. De omzet in het vliegbedrijf groeide met 2,7 procent tot 5,5 miljard frank (6,7 miljard gulden).

Swissair vormt samen met de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS en het Oostenrijkse Austrian Airlines al enige jaren de "European Quality Alliance'. Sinds eind vorig jaar voeren deze drie luchtvaartmaatschappijen gesprekken met de KLM over aansluiting van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij bij deze alliantie. Een maand geleden werd besloten tot intensivering van deze gesprekken.

Het huidige aandeel van Swissair op de Europese vliegmarkt bedraagt bijna zeven procent. Door een combinatie van de vier maatschappijen zou in één klap de grootste combinatie op de Europese markt ontstaan. Bij Swissair werken op dit moment over de hele wereld verspreid ruim 19.000 mensen. Medio oktober 1992 maakte Swissair-topman Loepfe bekend dat de Zwitserse maatschappij nog eens 1.000 banen wil schrappen. Bij Swissair maken de personeelskosten 40 procent van de totale kosten uit.