Winst van Nestlé met 9,2 procent gestegen

VEVEY, 25 MAART. De nettowinst van het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé is vorig jaar met 9,2 procent gestegen tot 2,7 miljard Zwitserse frank (3,3 miljard gulden). Het dividend wordt verhoogd 21,50 tot 23,50 frank per aandeel. Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Tevens zal het aandelensysteem worden vereenvoudigd. De aandelen moeten daardoor aantrekkelijker worden voor institutionele beleggers.

De winst voor belastingen van Nestlé steeg vorig jaar met ruim tien procent van 4,05 miljard frank tot 4,46 miljard frank en het bedrijfsresultaat ging eveneens met tien procent omhoog naar 5,64 miljard frank. Het concern had eerder al bekendgemaakt dat de omzet met bijna acht procent is gegroeid van 50,5 miljard frank tot 54,5 miljard frank.

Nestlé zal op de aandeelhoudersvergadering van 27 mei voorstellen nog maar één soort aandelen te hanteren. De participatiecertificaten kunnen worden omgewisseld voor aandelen op naam in een verhouding één op twee en de aandelen aan toonder in een verhouding één op één. De houders van de in te wisselen stukken kunnen desgewenst anoniem blijven en profiteren van alle eigendomsrechten behalve het stemrecht. Stemrecht wordt alsnog gegeven als zij zich identificeren.

Analisten wijzen erop dat Nestlé met de maatregel voldoet aan één van de eisen voor beursnotering in de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat zo'n notering er volgend jaar komt.

Nestlé zal de aandeelhouders ook een claimemissie voorstellen in de verhouding van één nieuw aandeel op 25 bestaande stukken. Er worden 1,552 miljoen aandelen uitgegeven tegen een prijs onder de beurskoers. Bijzonderheden worden later bekendgemaakt. Bij de huidige koers van ongeveer 1.170 frank zou de emissie het concern ruim 1,8 miljard frank (2,2 miljard gulden) opleveren. (Reuter)