"Veiligheidsraad zal zich buigen over N-Korea'

SEOUL/TOKIO, 25 MAART. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal uiterlijk op 10 april bijeenkomen om zich te beraden over mogelijke stappen tegen communistisch Noord-Korea, tenzij dat land vóór 31 maart inspectie van al zijn nucleaire faciliteiten toestaat.

Dat heeft de Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Han Suing Joo, vandaag meegedeeld. De minister had gisteren een ontmoeting met de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, naar aanleiding van het Noordkoreaanse besluit, twee weken geleden, zich terug te trekken uit het Non-proliferatie Verdrag (NPV) om op die manier te ontkomen aan de verplichting tot inspectie van zijn installaties. Noord-Korea's grote bondgenoot China sprak zich afgelopen dinsdag overigens uit tegen sancties. Gesterkt door de Chinese steun liet Pyongyang zich vandaag in felle bewoordingen uit over de Verenigde Staten. Het partijblad Rodong Sinmun hekelde een Amerikaans Congreslid dat zou hebben gepleit voor “beperkte militaire aanvallen” op Noord-Korea. “Deze oorlogszuchtige uiting is een open en arrogante bedreiging van de Democratische Volksrepubliek Korea en een zeer gevaarlijke daad die kan leiden tot oorlog op het Koreaanse schiereiland”, aldus het blad. (AP, AFP)