Tulip lijdt verlies van 14,6 miljoen

DEN BOSCH, 25 MAART. Het computerbedrijf Tulip Computers heeft vorig jaar een verlies geleden van 14,6 miljoen gulden, nadat in 1991 nog 16,3 miljoen gulden werd verdiend. Tulip heeft 10 miljoen gulden uitgetrokken voor de reorganisatie, die 92 van de 420 werknemers in Nederland de baan kost.

Dit heeft de directie van Tulip vanmorgen in Den Bosch bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 1992. Vorig jaar oktober had Tulip al aangekondigd voor het eerst in zijn bestaan een verlies te moeten rapporteren en een reorganisatie te zullen doorvoeren. Tulip wil niet zeggen wanneer het resultaat zich zal herstellen. “Ik durf niet te zeggen of we in 1993 al uit de verliezen komen. Het is ook weer niet zo dat wij er zeker van zijn dit jaar nog met verlies te draaien”, luidde vanmorgen de mistige voorspelling van directeur Hetzenauer.

In het verlies van 14,6 miljoen zit een bijzondere bate van 3,5 miljoen gulden door de verkoop van Compudata begin 1992 en een bijzondere last in de vorm van de voorziening van 10 miljoen gulden. Het operationele verlies van ongeveer 8 miljoen is het gevolg van een gedaalde omzet, krimpende marges en valutaverliezen.

De omzet daalde met 77 miljoen van 403 miljoen naar 326 miljoen gulden. Voor iets meer dan de helft (42 miljoen gulden) was dat het gevolg van de verkoop van Compudata. Ongeveer 30 miljoen gulden omzet werd gemist door het onverwacht goede vierde kwartaal, dat volgde op het dramastisch slechte derde kwartaal. Hertzhauer: “In het derde kwartaal hebben we de produktie zo ver teruggedraaid, dat wij in het vierde kwartaal zo'n 10.000 bestelde computers niet meer konden leveren. Het was een inschattingsfout van ons: de klanten hebben de investeringen radicaal een aantal manade doorgeschoven”.

Behalve door de daling van de omzet is het verlies veroorzaakt door een “ongekende prijs- en marge-erosie” op de computermarkt, die de marge van Tulip van 38,5 naar 33 procent drukte. Hertzhauer: “We wisten dat het eraan zat te komen, maar hebben niet voorzien dat de klanten in 'e'en kwartaal in 'e'en keer zoveel in de marges zouden kappen”. Voor 1993 verwacht Hertzhauer een verdere daling van de marges, op tremijn zelfs onder de 30 procent. Door de sterke positie van de gulden tegenover de lire, de peseta en het pond kreeg Tulip “tijdelijk een zwakke concuurentiepositie in Italie, Spanje en Groot-Brittannie”. Het bedrijfsresultaat daalde daardoor van 18,6 miljoen positief naar 18 miljoen gulden negatief.