SMOORVLEES MET JONGE UITJES

Zo tegen het einde van maart is elders het voorjaar reeds in volle gang: daar zijn de uien al vroegtijdig uit de grond getrokken. In Turkse en Marokkaanse winkels zijn die verrukkelijke baby-uitjes nu volop voorradig. Wat een luxe. Zulke kleine uitjes noden tot aanschaf en lang smoren in de pan. Voor 4-6 personen

1 stuk ontbeende varkenskarbonade (circa 1,2 kilo)

25 gram boter

2 eetlepels olijfolie

150 gram jonge uitjes, gepeld en ingekruist van onderen

50 gram knoflooktenen, gepeld

60 gram in olie geconserveerde zongedroogde tomaten, in korte reepjes gesneden

4-5 kastanjechampignons, schoongeveegd

2 plakken Zeeuws spek (25 gram totaal), in korte reepjes

2 blaadjes laurier

2-4 blaadjes salie

zout en versgemalen peper

Verhit de boter met de olie in een braadpan met dikke bodem en schroei daarin het stuk vlees rondom dicht. Neem het vlees uit de pan, leg de uitjes, reepjes tomaat, knoflooktenen en champignons (van beide de grote exemplaren halveren) en de reepjes spek op de bodem van de pan. Doe de kruiden erbij en leg het stuk vlees op dit garnituur. Doe het deksel op de pan en smoor het vlees in een voorverwarmde oven (150 graden Celsius) gedurende 2 1/2 uur of iets langer (afhankelijk van de gewenste gaarheid). Keer het vlees halverwege het smoren en bestrooi het bij die geledenheid met zout en peper. Serveer het vlees, in plakken gesneden, op een voorverwarmde schaal en schep het meegesmoorde garnituur eromheen. Lepel iets van de jus over het vlees en geef de resterende jus er apart bij.

    • Florine Boucher