Siemerink vervangt Krajicek

BARCELONA, 25 MAART. Richard Krajicek is ziek en speelt niet met het Nederlandse Davis-Cupteam tegen Spanje. Hij heeft keelontsteking, een lichte oogontsteking en had koorts. Een Spaanse dokter raadde hem gistermiddag af morgen te spelen. De beste Nederlandse tennisser vertrok vervolgens naar huis. Jan Siemerink is opgeroepen hem te vervangen. Hij arriveerde gisteravond laat in Barcelona.

Bondscoach Stanley Franker deed gisteren na de training alsof het nauwelijks verschil maakt of Krajicek, de nummer elf van de wereldranglijst, wel of niet speelt tegen Spanje. “Het is een teleurstelling, maar de rest krijgt nu de kans zich te bewijzen zonder Richard. We hebben nog precies evenveel kans. We moesten en moeten boven ons zelf uitgroeien om te winnen.” Franker zei dat Krajicek, gezien zijn slechte voorbereiding, niet zeker was geweest van een plaats in het team.

De Spanjaarden zijn favoriet omdat de wedstrijd op traag gravel wordt gespeeld. Carlos Costa, de nummer twaalf van de wereld, en Sergi Bruguera, de nummer zestien, zijn specialist op die ondergrond. Costa won bijvoorbeeld vorig jaar twee toernooien op gravel en Bruguera drie. Daar staat tegenover dat Mark Koevermans, ongeveer 140ste op de ranglijst, al drie keer op gravel heeft gewonnen van Bruguera. De laatste keer versloeg hij hem in de eerste ronde van het olympisch toernooi in Barcelona, op dezelfde baan waar morgen, zaterdag en zondag wordt gespeeld.

De wedstrijd Nederland-Spanje is onderdeel van de eerste ronde van de zogenaamde wereldgroep. Daarin zitten de beste zestien landen. De rest speelt voorronden. Nederland verloor vorig jaar de eerste ronde van Zwitserland, maar handhaafde zich in de wereldgroep dankzij een zege op Uruguay.

De zieke Krajicek was in vorm. Hij won vorige week in het toernooi in Key Biscayne (Florida) op een snelle ondergrond van Andre Agassi, verloor vrijdagnacht van Pete Sampras en won zondagnacht met Siemerink de dubbelfinale. Daardoor kon hij pas maandagavond naar Europa vliegen en kwam hij dinsdagochtend aan in Barcelona. Hij zou bijzonder weinig tijd hebben gehad zich voor te bereiden op het gravel in Spanje. “Hij is via allerlei omwegen hier gekomen”, zei Franker over Krajicek. “We hadden de afspraak dat hij na de training zou zeggen hoe hij zich voelde. Het is niet meer zo dat we Krajicek in elke vorm moeten opstellen. We kunnen het ons permitteren hem te passeren. Vroeger kon dat niet. Toen moest Schapers zelfs op één been spelen. Alleen had je van Richard, gezien zijn plaats op de ranglijst, eerder verwacht dat hij boven zichzelf uit zou kunnen stijgen”.

Gisteren regende het in Spanje. Paul Haarhuis, Jacco Elting en Jan Koevermans trainden in de motregen op een natte baan met natte ballen. Ze speelden tot de duisternis inviel. Dinsdag hadden ze met het oog op mogelijke vertraging in het weekeinde al bij kunstlicht getraind. Haarhuis noemde het een mentale klap dat Krajicek niet speelde. “Het is vervelend als iemand wegvalt. Net als bij het Nederlands voetbalelftal. Maar dat speelde tegen San Marino, wij tegen Spanje.”

Jan Siemerink had gehoopt op een week rust. Hij schikte zich op verzoek van Franker zonder morren in zijn rol als reserve. Hij is van plan vanaf volgende week drie toernooien in Azië te spelen: Osaka, Tokio en Hong Kong. In Osaka moet hij waarschijnlijk woensdag al zijn eerste partij spelen. Door de Davis Cup kan hij pas dinsdag in Japan aankomen.

De Spaanse coach, oud-speler Juan Bautista Avendado, vond net als Franker dat er niet veel veranderd was. “Het is jammer voor het publiek, want Krajicek is hier populair. En we hadden liever gewonnen van Nederland mèt Krajicek. Maar de baan is zeer traag, en hij kwam pas dinsdag aan. Twee dagen is weinig om je aan te passen.”

    • Remmelt Otten