Rode Khmer doodt weer Vietnamezen

PHNOM PENH, 25 MAART. De Cambodjaanse Rode Khmer heeft opnieuw een bloedbad aangericht onder Vietnamese burgers.

Vijf Vietnamese dorpelingen, onder wie twee kinderen, werden volgens Eric Falt, de woordvoerder van de overgangsautoriteiten van de Verenigde Naties in Cambodja (UNTAC), in koelen bloede om het leven gebracht. Het incident had plaats in het dorpje Kompong Chhor Trou, op 120 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Phnom Penh. Volgens Falt werden enkele slachtoffers van zeer korte afstand doodgeschoten en anderen met messen afgemaakt en is het vrijwel zeker dat de Rode Khmer achter de actie zit. De VN-functionaris citeerde inwoners van het dorp in de provincie Kompong Chhnang die zeiden dat tien soldaten van de Rode Khmer het dorp binnenvielen en op mensen schoten die het water probeerden in te vluchten. Volgens de VN is er meer bescherming nodig voor de Vietnamezen in Cambodja, die de VN-troepen in het land hen niet kunnen bieden. De Rode Khmer was begin deze maand ook al verantwoordelijk voor een massaslachting onder Vietnamezen. In de nacht van 10 op 11 maart doodden de strijders in het noordoosten van het land 33 Vietnamese burgers. Duizenden Vietnamezen zijn inmiddels op de vlucht geslagen. In Thaise militaire kringen werd vandaag vernomen dat de Rode Khmer honderden Cambodjaanse regeringssoldaten in gijzeling houden. De soldaten zouden dwangarbeid moeten verrichten in de jungle in het westen van Cambodja. De Thaise militairen hoorden het nieuws van zestig Cambodjaanse soldaten die erin slaagden de kampen van de Rode Khmer te ontvluchten en naar Thailand te ontkomen. De Cambodjanen zijn door Thailand inmiddels naar hun land teruggestuurd. Tussen 23 en 28 mei zullen in Cambodja algemene verkiezingen worden gehouden onder auspiciën van de VN, maar daaraan zal de Rode Khmer niet deelnemen. (AP, Reuter)