Plannen voor ambitieus Theems-project

ROTTERDAM, 25 MAART. De Britse regering wil langs de rivier de Theems over een afstand van ongeveer vijftig kilometer een nieuw bedrijfsterrein laten aanleggen. Het gebied moet zich uitstrekken van het oosten van Londen tot het eilandje Sheppey in de monding van de rivier.

Volgens de Britse minister van milieu, Michael Howard, kan de zogenoemde East Thames Corridor de komende tien jaar werk opleveren voor zo'n 180.000 mensen. Samen met kantoren en fabrieken zouden er 100.000 woningen kunnen worden gebouwd. Voltooiing van het project zou twintig jaar vergen.

Het terrein biedt voor de Britse industrie de mogelijkheid tot een springplank naar de Europese markten. Het zal niet alleen van voordeel zijn voor de Britse economie als geheel, maar ook grote gebieden ten oosten van Londen nieuw leven inblazen, aldus minister Howard. Hij onderstreepte de noodzaak van goede transportverbinding. Het ontbreken daarvan was een belangrijke oorzaak voor het mislukken van het Docklands-project, een woonwerk-wijk bij Londen die deels leeg staat doordat de regering-Thatcher destijds geen geld wilde uittrekken voor verlenging van de metro.

Het Theems-project beslaat enkele beschermde natuurgebieden. Minister Howard verklaarde niet de bedoeling te hebben er een betonnen gebied van te maken. Het project vormt volgens hem “een uitgewogen verdeling” van nieuwe banen en milieubescherming. Het gebied is ook aangewezen voor de snelle-treinverbinding tussen Londen en de Kanaaltunnel, die eind deze eeuw gereed moet zijn. (Reuter, AFP)