MODE IN PARIJS

Voor de modeliefhebber is Parijs niet alleen interessant in de weken dat de grote modeshows en modebeurzen worden georganiseerd.

Ook buiten deze dagen om heeft de stad veel te bieden. Er is een museum dat in wisselende exposities het werk van beroemde modeontwerpers belicht. Bijna alle belangrijke couturiers hebben winkels waar ze prêt-à-porter-ontwerpen verkopen die net zo extravagant zijn als die op de "catwalk' en waar je tussen de rekken kans loopt om Madonna en Prince, maar ook mevrouw Mitterand of Ivana Trump tegen het lijf te lopen. Voor de fourniture-liefhebber is er een complete wijk met alleen maar knopen, strikken, ritsen en linten. Wie weinig geld te spenderen heeft, maar toch origineel voor de dag wil komen, gaat naar de grote vlooienmarkt aan de noordelijke périphérique.

Prêt-à-porter

Armani, Place Vendôme 6. Cerruti, Avenue Victor Hugo 17, Place de la Madeleine 15, Rue de Grenelle 42. Chanel, Rue Chambon 31. Jean-Claude, Rue Bonaparte 59. Comme des Garçons, Rue Etienne Marcel 42. Christian Dior Boutique, Avenue Montaigne 30. Jean-Paul Gaultier, Rue Vivienne 6. Hermès, Rue du Faubourg Saint-Honoré 24. Hishinuma in Boutique Zenta, Rue Marignan 6. Kenzo, Place des Victoires 3, Boulevard Raspail 16, Avenue George V 18. Christian Lacroix, Rue du Faubourg Saint-Honoré 73. Pour Lagerfeld, Rue du Faubourg Saint- Honoré 17-19. Lanvin, Rue du Faubourg Saint-Honoré 15. Issey Miyake, Place des Vosges 3. Yves Saint-Laurent Rive Gauche, Place Sant-Sulpice 6, Avenue Victor-Hugo 19-21, Rue du Faubourg Saint-Honoré 38, Rond-point des Champs-Elysées 12-14. Ungaro, Avenue Montaigne 2. Vivienne Westwood in Boutique Maria-Luisa, Rue Chambon 2.

Au Paradis des Dames

In het Musée de la Mode et du Costume Palais Galliera is tot en met 24 april een tentoonstelling over het Parijse modeleven tussen 1810 en 1870 ingericht. Door middel van gravures, tekeningen, stofontwerpen en kostuums wordt een beeld geschetst van het bloeiende modeleven in de negentiende eeuw. Er is aandacht voor het werk van wevers, stofdrukkers, hoedenmaaksters, borduursters, linnen- en kantwerksters uit die tijd. Ook zijn er originele winkels nagebouwd, waaronder een manifacturenwinkel met waaiers, kantwerk, handschoenen en tassen, een borduurzaak met tientallen stalen en een juwelenwinkel voor herenvesten. Tentoonstelling "Au Paradis des Dames'. T/m 24 april in het Palais Galliera, Avenue Pierre 1er de Serbie 10, Parijs.

Fournituren

De Parijse fourniturenhandel is geconcentreerd in het tweede arondissement, tussen de Boulevard de Sebastopol, de Boulevard Bonne Nouvelle en de Rue Etienne Marcel.

Vlooienmarkt

De grootste "Marché aux Puces' van Parijs ligt bij de Porte de Clignancourt, te bereiken via metrolijn 4 (eindpunt).