KPN? Mag het niet gewoon PTT blijven?

ROTTERDAM, 25 MAART. KPN. Dat is de officiële afkorting waaronder Koninklijke PTT Nederland volgend jaar een notering aanvraagt op de Amsterdamse Effectenbeurs. Mag het niet gewoon PTT blijven? Het concern vindt van niet. KPN is niet alleen erg trots op de koninklijke status, maar verwacht er ook commercieel voordeel van. In het buitenland merkt het concern, volgens een woordvoerder, dat de zakelijke contacten baat hebben bij de zweem van royalty die over de PTT hangt. Op de buitenlandse beurzen zal het aandeel vanaf 1994 doorgaan onder de naam Royal PTT Nederland, want ook de voorkeur van met name Amerikaanse beleggers is niet geheel vorst-vrij.

PTT kreeg het predikaat "Koninklijke' uitgereikt van de commissaris van de koningin in Groningen, H. Vonhoff, vlak voor de verzelfstandiging op 1 januari 1989. In de praktijk was het hofleverancierschap van PTT moeilijk te ontkennen. Door het monopolie op het telefoonverkeer maakt het Koninklijk Huis sinds jaar en dag gebruik van de diensten van de PTT, of zij nu wil of niet. PTT Nederland was toen al de officiële naam van de holdingmaatschappij boven post en telecom, dus de naam Koninklijke PTT Nederland (KPN) vloeide daaruit automatisch voort.

Dat ging lang goed, tot het hoofdkwartier van de Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken (KNP) vorig jaar lucht kreeg van de plannen voor de beursgang van KPN. Bij een beursnotering, zo realiseerde men zich in Naarden, zou KPN vlak onder KNP komen staan. En dat moest wel voor verwarring zorgen. KNP dwong daarom op voorhand af dat KPN alleen in de publiciteit zou komen onder de naam "Koninklijke PTT Nederland KPN'. Een omslachtige oplossing, die zich onmogelijk in de lijst van hoofdfondsen aan het Damrak laat proppen. Ten aanzien van de beursnotering zelf waren de twee partijen er nog niet uit, toen de voorzienigheid toesloeg. KNP kondigde aan te fuseren met Bührmann Tetterode en de papiergroothandel VRG. De officiële naam van wat op de beursvloer het "papiertrio' zou gaan heten, bleek naderhand een monstrum: Koninklijke KNP BT - met het logo van VRG.

Volgens KPN betekent dit dat Koninklijke PTT Nederland nu voortaan toch door het leven kan gaan onder de afkorting KPN. Bij het telecomconcern wordt nu gegrapt dat de naam van Koninklijke KNP BT afgekort KKB luidt. En daarmee komt het papierconcern weer in botsing met KBB, Koninklijke Bijenkorf Beheer. KNP BT wil daarvan niets weten. Het heeft een beursnotering onder de afkorting KNP BT, en dat blijft volgens een woordvoerder zo. Bovendien is de KBB-topman A. Maas nota bene de voorzitter van de raad van commissarissen van KNP BT. En dat KPN denkt af te zijn van het geschil met het papierconcern over de naam, valt volgens de woordvoerder van KNP BT nog maar te bezien. “Wij houden ons nog steeds alle rechten voor”.

    • Maarten Schinkel