Inflatie EG op 3,5 procent, laagste niveau sinds vijf jaar

BRUSSEL, 25 MAART. De inflatie in de Europese Gemeenschap over de twaalf maanden tot en met februari 1993 bedroeg 3,5 procent. De inflatie heeft daarmee het laagste niveau bereikt sinds juni 1988, toen het percentage op 3,4 uitkwam. Het Europese Bureau voor de Statistiek in Brussel heeft de inflatiecijfers voor februari gisteren bekendgemaakt.

Een maand geleden lag de inflatie op jaarbasis nog op 3,6 procent. Het gemiddelde inflatiecijfer voor de EG op jaarbasis is in vergelijking met een jaar geleden met 1,2 procent gedaald.

Nederland ligt met een inflatiecijfer van 2,6 procent duidelijk onder het Europese gemiddelde. Vorig jaar lag de inflatie in Nederland op jaarbasis nog op 4,3 procent. Alleen in Denemarken (1,3 procent), Groot-Brittannië (1,8), Ierland (1,9) en Frankrijk (2,2) is de geldontwaarding lager dan In Nederland.

Uitschieters zijn nog altijd Portugal en Griekenland met een inflatie van respectievelijk 8,0 en 14,5 procent. Verder noemt Eurostat voor België een percentage van 2,8, Luxemburg 3,8, Duitsland 4,2, Italie 4,4 en Spanje 4,7. Het Spaanse cijfer is voorlopig, het Duitse cijfer heeft alleen betrekking op het westen van het land. (Reuter)