"Iedereen zag het, niemand deed iets'

Ik moet er never nooit aan denken dat ik in die uitkeringen moet gaan snijden. Staatssecretaris Ter Veld, 7 maart 1990.

Je verliest in één klap 30 procent van je inkomen. Je kunt je niet eens boeken veroorloven, juist als je de tijd hebt ze te lezen. Ter Veld, 7 maart 1990.

Te veel mensen zijn gedeeltelijk arbeidsgeschikt. Ze zouden best willen werken, maar krijgen te weinig kansen. Premier Lubbers, 26 november 1990.

Ik kon alleen terug naar mijn oude baan. Dan was ik weer in de ellende gekomen. Dus heb ik de afkeuring maar aanvaard. WAO'er "Harry', voormalig scheikundig analist, 1 december 1990.

Ik voel me niet schuldig. Ik heb vanaf mijn dertiende gewerkt, altijd mijn premies betaald, meegewerkt aan de wederopbouw en nu kan ik niet meer. WAO'er J. de Feber, voormalig buschauffeur, 3 december 1990.

Het is een taak van de leiding ook op de gezondheidstoestand van de werknemers te letten. Topambtenaar Pont, 5 december 1990.

Wat mij steekt is dat de toename van het gebruik van de WAO met groot gemak wordt misbruikt om beperking van rechten te bepleiten voor bonafide mensen die volledig op de WAO zijn aangewezen. Minister en PvdA-leider W. Kok, 1 mei 1991.

Nee, er komt geen afschaffing van de WAO voor mensen die geen alternatief hebben. Dat maakt de PvdA in dit kabinet niet mee. Kok, 17 mei 1991.

De botsing rond de WAO is een voorbeeld van wat er mis gaat als de verhouding tussen de partij en de vakbeweging zo verflauwt. H. Berkhout en 30 andere FNV-bestuurders die tevens PvdA-lid zijn, 6 augustus 1991.

Ik denk niet dat ik de vakbeweging kan overtuigen. Vanuit de positie van deze belangenorganisaties kan je ook nauwelijks anders verwachten dan dat ze zich verzetten. Minister De Vries, 13 augustus 1991.

Als het niet lukt de WAO aan te pakken, dreigt de hele coalitie te mislukken. CDA-fractieleider Brinkman, 26 september 1992.

Wij zien wel brood in het WAO-gat. Verzekeraar J.C. van Ek, 1 oktober 1992.

Ik zie het niet als een soort complot van mensen die met opzet bezig zijn geweest de WAO te misbruiken. Iedereen zag het gebeuren, maar niemand deed iets. W. Fase, voorzitter Sociale Verzekeringsraad, 16 december 1992.

Ik ben de afgelopen vier weken elke dag met de WAO bezig geweest, behalve op de twee Kerstdagen. Tweede-Kamerlid Biesheuvel (CDA), 19 januari 1993.

Laten wij wel wezen: de nieuwe gevallen krijgen een heel slechte polis, maar blijven voorlopig nog wel de prijs betalen van de oude polis. Kamerlid Linschoten (VVD), 27 januari 1993.

Dit debat moet gaan over mensen. Niet over aanstellers en calculerende burgers. Niet over profiteurs en werkschuwen, maar over mensen die hun brood niet zelf meer kunnen verdienen. Kamerlid Leijnse (PvdA), 27 januari 1993.

Wij willen de WAO collectief bijverzekeren. Dat is goedkoper dan ieder voor zich. H. Krul, CAO-coördinator Industriebond FNV, 20 februari 1993.

Laten we nu niet de fout maken om bovenop de bestaande wettelijke WAO-premie nog eens massaal een nieuwe collectieve regeling te zetten. Premier Lubbers, 23 februari 1992.

De overheid heeft maatregelen getroffen om een beroep op de WAO te verminderen en het gaat uiteraard niet aan dat werkgevers meehelpen die overheidsmaatregelen te ontkrachten. VNO en NCW, 23 februari 1993.

We gooien de hele teringzooi plat. Anonieme bouwvakker, 24 februari 1993.