Fractie verwijt Kok "gebrek aan leiding'

DEN HAAG, 25 MAART. Binnen de PvdA-fractie groeit de kritiek op partijleider Kok die “gebrek aan leiding” wordt verweten. Een aantal fractieleden vindt het “unfair” dat zij bij het opstellen van de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen moeten boeten voor het gebrekkige leiderschap van Kok, die weer beschikbaar is als lijsttrekker.

Vanmiddag houdt de PvdA-fractie een speciale vergadering over het opstellen van de kandidatenlijst. Partijvoorzitter Rottenberg zal de fractieleden uiteenzetten wat hem voor ogen staat. Hij vindt dat circa vijftien generalisten een hoge plek op de lijst moeten krijgen om de fractie een vernieuwd gezicht te geven.

Zittende fractieleden moeten snel een keuze maken. Ze krijgen tot 20 april de kans kenbaar te maken of zij zich opnieuw willen kandideren. “Collega's die daar behoefte aan hebben kunnen tot dinsdag 30 maart bij Frits Castricum laten weten of zij een nader gesprek willen voeren met de fractievoorzitter en de secretaris”, zo staat in een intern vergaderstuk over de fractieleden die nog twijfelen. Ex-minister A. Stemerdink vindt het niet eerlijk dat Rottenberg in zijn drang naar vernieuwing met de beschuldigende vinger naar de fractie wijst. “Het is de politiek leider van de PvdA die onherkenbaar is geweest”, zegt hij. “Een sociaal-democratische leider die niet in staat is zijn gedachten vorm te geven in richtinggevende artikelen en bij wijze van spreken nog nooit een boek heeft geschreven, redt het niet”, aldus Stemerdink over Kok.

Ook W. van Gelder, lid van het fractiebestuur, vindt de leiding gebrekkig. Volgens hem moet de PvdA zich vernieuwen zoals de VARA door Van Dam werd vernieuwd. “Van Dam riep: "en van nu af is het geouwehoer afgelopen'. Die methode heeft gewerkt”, zegt hij. “Bij ons is er niemand die zoiets roept. Kok en Wöltgens zijn er de mensen niet naar.”

Van Gelder vindt dat de fractie effectiever moet werken, hij mist nu samenhang. “We hebben twee woordvoerders voor het onderdeel zeevisserij”, zegt hij. “Lilipaly doet de kokkels en mevrouw Ockels doet de garnalen. Daar scoor je toch niet mee?”