Foto: NEW YORK - Egypte heeft gisteren een ...

Foto: NEW YORK - Egypte heeft gisteren een belangrijke verdachte in de zaak van de recente aanslag op het World Trade Center in New York uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Enkele uren na de aankomst van de Egyptenaar werd er nog een 27-jarige Jordaanse man aangehouden, waarmee het aantal arrestaties in de zaak is opgelopen tot vijf. De Egyptische autoriteiten hielden vorige week in de noordelijke plaats Kafr el-Diwar de 33-jarige Mahmud Abu-Halima aan. Deze was op 6 maart vertrokken uit New Jersey, waar hij als taxi-chauffeur werkte. Gisteren werd hij onder begeleiding van agenten van de FBI naar de luchthaven Stewart in de staat New York gebracht. Vandaar ging hij meteen door voor ondervraging naar Manhattan. Een functionaris van de Amerikaanse federale justitie omschreef Abu-Halima als “beslist een sleutelfiguur”. Volgens hem had de verdachte de uitvoerders van de aanslag belangrijke adviezen verstrekt. “Hij is waarschijnlijk meer bij deze bomaanslag betrokken dan wie ook van de mensen die we tot nu toe hebben gearresteerd.” De recherche is nog op zoek naar twee voortvluchtigen, die ook bij de aanslag van 26 februari in het World Trade Center zouden zijn betrokken. Als gevolg van de explosie in het gigantische gebouw kwamen zes mensen om het leven en raakten duizend mensen gewond. De Jordaniër die gisteravond laat werd aangehouden, Bilal Alkaisi, is eveneens een taxi-chauffeur. Hij meldde zich vrijwillig bij de politie en bleef daarna in hechtenis. Hij werd al twee weken gezocht. Wat zijn rol precies was, is nog niet duidelijk. Op de foto Abu-Halima bij aankomst op het FBI-kantoor in New York. (Foto Reuter)