Deel vluchtelingen niet naar Suriname

PARAMARIBO, 25 MAART. Vijfhonderd van de 1.500 Surinaamse vluchtelingen die nog in het buurland Frans-Guyana verblijven, mogen daar van de Franse autoriteiten om humanitaire redenen nog een jaar blijven.

Het gaat merendeels om vluchtelingen die traumatische herinneringen hebben aan de guerilla-strijd in het Surinaamse binnenland. Tijdens die strijd vluchtten ongeveer 7.000 Surinamers de grens over. Eind vorig jaar begonnen de Franse autoriteiten met gedwongen repatriatie, in strijd met de afspraak tussen Frankrijk, Suriname en de VN dat terugkeer op vrijwillige basis zou geschieden. Ongeveer 800 mensen die nog verbleven in Charvein, het laatst overgebleven van vijf vluchtelingenkampen, vluchtten het bos in. Ongeveer 300 van hen, merendeels vrouwen en kinderen, zijn teruggekeerd naar het inmiddels ontmantelde kamp.