Daimler boekt bate van vier miljard mark

ROTTERDAM, 25 MAART. Daimler Benz, het Duitse automobielconcern en de toekomstige moederonderneming van Fokker, geniet over 1992 een buitengewone bate van 4 miljard mark (4,45 miljard gulden).

Niet bekend

Daimler wordt het eerste Duitse concern met een officiële beursnotering op Wall Street. De Securities and Exchange Commission, die toezicht houdt op de Amerikaanse effectenhandel, eist van buitenlandse ondernemingen dat zij bij een notering op Wall Street hun boekhoudkundige methodiek aanpassen aan Amerikaanse maatstaven, die zijn vastgelegd in de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP). Op die manier ontvangen Amerikaanse beleggers gestandaardiseerde financiële informatie over de buitenlandse ondernemingen.

Duitse concerns voeren over het algemeen een conservatieve boekhouding, waarin zij de eigen bezittingen laag waarderen en omvangrijke reserves buiten de openbaarheid blijven. De weigering om de standaarden aan Amerikaanse maatstaven aan te passen stond de notering van Duitse ondernemingen op Wall Street tot nu toe in de weg.

Op dit moment zijn 120 buitenlandse ondernemingen, waaronder ook Nederlandse, officieel genoteerd aan de Newyorkse effectenbeurs. Aegon kreeg bijvoorbeeld in 1991 als eerste niet-Amerikaanse verzekeringsmaatschappij een officiële notering, en publiceert sindsdien een aparte jaarrekening volgens de GAAP. De verandering van de waardering van de bezittingen van Daimler-Benz bracht 4 miljard mark aan extra reserves boven water. Dit bedrag wordt nu via de winst- en verliesrekening van het concern aan het vermogen toegevoegd. De boekhoudkundige winst die Daimler daardoor maakt, wordt niet verrekend in het dividend dat Daimler over 1992 aan de aandeelhouders uitbetaalt. De onderhandelingen tussen Daimler-Benz en de SEC zijn nog niet afgerond.