Clinton zet campagne voor hulp aan Rusland kracht bij

WASHINGTON, 25 MAART. President Clinton heeft gisteren zijn publieke campagne voor Amerikaanse hulp aan Rusland verder kracht bijgezet. Na een ontmoeting met de Russische minister van buitenlandse zaken, Andrej Kozyrev, ter voorbereiding van de top met Jeltsin in Vancouver, sprak Clinton over de “miljarden dollars, die we niet hoeven uit te geven voor het handhaven van een kernarsenaal”, als Rusland de economische en politieke crisis te boven komt.

Kozyrev deed er tijdens een toespraak voor de American University in Washington nog een schepje bovenop. “De Amerikaanse hulp voor de hervormingen in Rusland zal vele malen worden terugbetaald in de vorm van Amerikaanse exporten, meer banen in Amerika, een meer stabiele en voorspelbare ontwikkeling in de wereldeconomie”, zei hij. Tegenover verslaggevers merkte Kozyrev op dat hem was opgevallen “dat president Clinton erg zakelijk is en gericht is op daden”.

Dergelijke aanprijzingen zijn hard nodig. Kozyrev had gisteren van president Clinton te horen gekregen dat het “begrip hulp erg impopulair is” in Amerika. Leden van het Huis van Afgevaardigden zeiden gisteren tegen minister van buitenlandse zaken Warren Christopher dat zij “heel wat vragen krijgen van kiezers” over hulp aan Rusland. Volgens een recente peiling voelt 58 procent van de Amerikanen niets voor hulp aan Rusland. Clinton en zijn medewerkers hebben dus nog veel werk te doen om de Amerikaanse kiezers te overtuigen.

Kozyrev zei gisteren dat een “gefaseerde” opneming van Rusland in de G-7, de groep van zeven rijkste industrielanden, onderdeel zou moeten worden van de samenwerking tussen Rusland en Amerika. Hij deed een beroep op het Westen om onder meer het eerder ingestelde fonds van zes miljard dollar voor de stabilisering van de roebel vrij te geven.

Kozyrev en een woordvoerder van het Witte Huis zeiden er nog steeds van uit te gaan dat de ontmoeting tussen Clinton en Jeltsin op 3 en 4 april in Vancouver zal plaatshebben. Gisteren had een woordvoerder van Jeltsin meegedeeld dat de Russische president overwoog Clinton te vragen de top naar Moskou te verplaatsen. “Als Clinton naar Moskou gaat en Jeltsin staat twee weken later op straat, lijkt het net alsof president Clinton Rusland is kwijtgeraakt”, zei een functionaris van het Witte Huis. “Het is belangrijk dat we Jeltsin steunen, maar we moeten ook voorzichtig zijn.”

Gisteren hield Clinton nog een verkooppraatje tijdens een speciale televisie-uitzending, waarin hij de kijkers de Ovale Kamer, de rozentuin en de bibliotheek liet zien. Hij zei dat Jeltsin een “goede kans” had om politiek te overleven. “Jeltsin is een erg taaie vent, weet je”, zei hij tot de televisiejournalist Dan Rather. “Hij is zoals wij allen in het publieke leven. Hij is niet perfect, ik ben ook niet perfect. We hebben allemaal onze problemen. Maar hij is een echt dappere man, echt toegewijd aan vrijheid en democratie, aan hervorming. Nu is hij meer open dan vroeger om tot een vergelijk te komen met anderen”, zei hij.

Clinton noemde als voorbeelden voor hulp aan Rusland voedselzendingen, hulp bij de privatisering van bedrijven, technische steun bij energie-exploratie en bij conversie van verouderde kerncentrales “van het Tsjernobyl-model” naar andere energiebronnen. Clinton bekende dat hij gisteren 40 procent van zijn tijd heeft gespendeerd aan Rusland.

Christopher kreeg gisteren bezoek van Anatoli Zlenko, de minister van buitenlandse zaken van de Oekraïne, die het START-verdrag nog niet heeft geratificeerd en dus haar kernwapens voorlopig nog aanhoudt. Zlenko zei dat door de crisis in Moskou Oekraïense contacten met Amerika “dringender” zijn geworden. Oekraïne wil dezelfde voorrechten genieten als Rusland, maar voorlopig zijn de ogen van Clinton en zijn medewerkers gericht op Moskou.

    • Maarten Huygen