Chemie licht hoger op saaie beurs

AMSTERDAM, 25 MAART. Vandaag stond de activiteit op de beursvloer op een heel laag pitje. De chemiewaarden probeerden zich aan de malaise te onttrekken, maar tot grote koersmutaties of omzetten kwam het nauwelijks.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex was om 12.00 uur 0,3 punt gestegen tot 106,20., terwijl de EOE-index op dat tijdstip 0,48 punt was opgeklommen op 314,60.

Even was sprake van een lichte opleving, toen de Bundesbank de rente op driedaags schatkistpapier omlaag bijstelde. Volgens valutahandelaren is dit een logisch gevolg van de renteverlaging van vorige week donderdag.

Van meer invloed was de appreciatie van de dollar met bijna één cent op 1,84. Ahold en Koninklijke Olie profiteerden daarvan enigszins met koersstijgingen van 30 cent en 1 gulden op respectievelijk 96,10 en 161,40. Bij andere internationals was de stemming verdeeld. Beter verging het de chemiewaarden Akzo en DSM. Akzo dikte 0,90 aan op 151 gulden en DSM liep 70 cent omhoog naar 83,70. Tulip klom acht dubbeltjes tot 9,60 gulden ofwel ruim 9 procent, dankzij resultaten die door handelaren als positief werden beoordeeld. Batenburg verbeterde 4 gulden op 146 gulden en Getronics lag negen dubbeltjes hoger op 35,80 en bleef gevraagd.

NEW YORK Het Dow Jones-industrie gemiddelde van dertig aandelen daalde gisteren met 16,50 punten tot 3.445,36 waar terughoudendheid overheerste.

LONDEN De Britse aandelen verloren vanochtend weliswaar enig terrein maar handelaren zien een neiging van beleggers om de markt opnieuw te betreden na enkele dagen van stilstand. Het FT-100 gemiddelde bleef de hele ochtend omstreeks het slot van gisteren hangen.

FRANKFURT Na een bemoedigende opening trad al spoedig koersafvlakking in. Tegen het einde van de ochtend stond het Dax-30 gemiddelde op een neergang van bijna vijf punten bij 1.664.

TOKIO De effectenbeurs had vandaag een goede dag. Het Nikkei gemiddelde van 225 Japanse fondsen ging 314 punten (1,7 procent) omhoog naar 18.764,92.