Beurs zet zich schrap voor koersval Nutricia

Voedingsconcern Nutricia breekt morgen met de gewoonte dat de winst jaarlijks met dubbele cijfers groeit, zo wordt in financiële kring gevreesd. De Amsterdamse effectenbeurs maakt zich daarom op voor een koersval van het aandeel. “Bij sommige beleggers is namelijk het besef nog niet doorgedrongen dat Nutricia morgen een gelijke of zelfs lagere winst bekend maakt”, zegt een beursanalist.

Afgelopen jaar waarschuwde Nutricia verscheidene keren tegen de verslechterende marktomstandigheden voor babyvoeding. Na elke waarschuwing daalde de koers van Nutricia scherp. Zo kelderde de koers op 17 december vorig jaar na verrassend slechte halfjaarcijfers met 11 procent. Van een hoogste koers van 175,50 gulden daalde de koers naar een dieptepunt van 108,50 gulden. De afgelopen tijd schommelde de koers van Nutricia rond de 120 gulden. De koers/winstverhouding van Nutricia is op het moment met 13,5 ongeveer gelijk aan die van andere Nederlandse voedingsfondsen.

De schattingen van analisten voor de jaarwinst variëren van 92,5 miljoen tot 100,5 miljoen gulden, vergeleken met 99,2 miljoen in 1991.

De dubbele groeicijfers van Nutricia zijn definitief voorbij als gevolg van de lagere geboortecijfers in Europa en de grotere concurrentie in de markt voor ziekenhuisvoeding. Nutricia is in Europa leider op het terrein van ziekenhuisvoeding en staat op de tweede plaats wat betreft babyvoeding. De sterke marktpositie in ziekehuis- en babyvoeding heeft tot gevolg dat Nutricia vaak wordt genoemd als een potentiële overnamekandidaat voor een groot, internationaal voedingsconcern. Nutricia heeft zich daarom maximaal verdedigd via beschermingsconstructies, wat een doorn in het oog is van de Amsterdamse effectenbeurs die wil dat beursfondsen hun bescherming gedeeltelijk laten zakken.

Nutricia heeft twee beursnoteringen. Het meest verhandeld worden de niet-inwisselbare certificaten die 50,1 procent van het aandelenkapitaal vertegenwoordigen. De gewone aandelen, ook genoteerd op de beurs, staan voor 18,5 procent van het aandelenkapitaal. Maar liefst 30,6 procent van de gewone aandelen is in het bezit van Unigate, een Brits bedrijf waarmee de raad van bestuur van Nutricia uitstekende betrekkingen onderhoudt.