Timman en Karpov mogen gooi doen naar de wereldtitel

LUZERN, 24 MAART. Jan Timman krijgt van de wereldschaakbond FIDE de kans een gooi te doen naar de wereldtitel. Met de vroegere kampioen Anatoli Karpov als tegenstander. Het tweetal wordt gevraagd de plaats in te nemen van titelhouder Garri Kasparov en zijn beoogde uitdager Nigel Short. De FIDE heeft die twee gisteren het recht op de tweekamp ontnomen, omdat ze de match in eigen beheer hebben genomen.

“Dit was te verwachten, de FIDE had geen keus”, aldus Timman. “Sinds 1989 staan de reglementen op papier en die zijn bindend.” Timman ziet de tweekamp met Karpov als een reële mogelijkheid en een uitdaging. “Karpov is een formidabel schaker, ik kan nog veel van hem leren.” Kasparov en Short weigeren de titelstrijd onder de vlag van de FIDE te spelen, omdat ze het prijzengeld van drie miljoen gulden voor een krachtmeting in Manchester te gering vinden.

Maandagavond presenteerden ze in Londen hun eigen plannen voor een tweekamp, waarvoor vier sponsors serieuze interesse hebben getoond. Het hoogste bod voor een dergelijk duel (prijzengeld 5,4 miljoen gulden) kwam van de London Chess Group. De FIDE had beide schakers tot gisteren de tijd gegeven akkoord te gaan met de voorwaarden van het oorspronkelijke plan. Die termijn liet het tweetal aan zich voorbijgaan. “De deadline is gepasseerd. Kasparov en Short hebben het recht voor de wereldtitel te spelen verloren”, luidde de korte verklaring van de FIDE. Kasparov en Short zijn tevens uitgesloten voor de nieuwe cyclus om de wereldtitel.

Timman, die onlangs in het Spaanse El Escorial de finale van het kandidatentoernooi van Short verloor, veroordeelt de denkwijze van Kasparov. “Een formidabel, fantastisch, indrukwekkend schaker. Maar buiten het bord in dit geval minder briljant. Hij wil alles dikteren, geleid door financiële argumenten en machtsmotieven.”

Tot het spelen van een match tegen Karpov, die in het kandidatentoernooi eveneens tegen Short onderuit ging, is Timman bereid. De condities, waaronder de cyclus van 24 partijen zou moeten worden afgewerkt, zijn echter ook hem nog onduidelijk. “Ik wacht de ontwikkelingen af, wil nu niet op de zaken vooruitlopen”, aldus Timman die voor het eerst sinds jaren weer eens staat ingeschreven voor het Nederlandse kampioenschap, in juni. “Jammer, maar de match tegen Karpov heeft dan natuurlijk voorrang.”

Het gaat de Amsterdammer te ver de tweekamp tegen Karpov als beslissend voor de wereldtitel te betitelen. “Kasparov is de echte wereldkampioen. Daar bestaat geen twijfel voor, hij is de beste. Aan een vervangende tweekamp de wereldtitel verbinden, zou een onsmakelijk neveneffect betekenen.” (ANP/Reuter)