Sellars regisseert opening, retrospectief De Keersmaeker; Holland Festival 1993 groter

AMSTERDAM, 24 MAART. Het Holland Festival, dat van 1 tot en met 30 juni plaats heeft in Amsterdam, brengt dit jaar een omvangrijker programma dan in 1992. Naast opera, muziek, theater, dans en een programma met Indonesische muziek en dans in het Tropeninstituut, zijn er 47 filmvoorstellingen in Tuschinski ("Kleurig Hollywood'), het Nederlands Filmmuseum ("Klassieke meesters, dirigenten op het witte doek') en het Tropeninstituut ("Indonesische art film' en films uit de koloniale tijd en de opbouw van de republiek).

Het Holland Festival, dat volgens directeur Jan van Vlijmen inmiddels uit de financiële zorgen is, wordt in het Muziektheater geopend met een enscenering door Peter Sellars van Debussy's Pelléas et Mélisande door de Nederlandse Opera en het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Simon Rattle. In de gashouder van de voormalige Westergasfabriek gaat de wereldpremière van Antigone van Ton de Leeuw o.l.v. Reinbert de Leeuw, in de regie van de Fransman André Engel. De Nos-tv neemt de voorstelling op voor latere uitzending. Verder zijn er geënsceneeerde, semi-scènische en concertante uitvoeringen van Mozarts Le nozze di Figaro o.l.v. John Eliot Gardiner, Les Troyens en Roméo et Juliette van Berlioz en The Cave van Steve Reich in de Beurs van Berlage.

Het concertprogramma, dat geheel door via Radio-4 wordt uitgezonden, telt acht wereldpremières, o.a. van stukken van Cornelis de Bondt, Ton de Leeuw, Henri Pousseur, Sofia Goebaidoelina, Henryk Gorecki en Klas Tostensson, onder andere tijdens een marathon-concert in Paradiso met veel nieuwe Amerikaanse en Nederlandse muziek.

Het theaterprogramma voorziet in twee voorstellingen, Kleists Der Zerbrochene Krug en Toergenjevs Een maand op het land, van het Deutsches Theater Berlin, geregisseerd door de artistiek leider Thomas Langhoff. Van de Italiaanse regisseur en Goldoni-specialist Giorgio Strehler is Le Baruffe chiozzotte te zien en, als onderdeel van de Oosteuropese theatercylcus, staat Ubu roi met scènes uit Macbeth, een voorstelling van het Nationaal Theater uit de Roemeense stad Craiova op het programma. De regie is van Silviu Purcarete.

Het Holland Festival 1993 brengt twee danswereldpremières uit, van Anne Teresa de Keersmaeker en van Jiri Kyliàn, leider van het Nederlands Dans Theater. Om financiële redenen levert Het Nationale Ballet dit jaar geen bijdrage aan het festival. De Keersmaeker en haar groep Rosas vervullen een "centrale' rol, vergelijkbaar met die van Hans van Manen vorig jaar. Er worden vier avondvullende werken van de Belgische choreografe vertoond: de twee oudere stukken Fase en Rosas danst Rosas, het recente Erts en een nieuw, kleinschalig stuk, waarin zij zelf meedanst. Films en video's en een fototentoonstelling van Herman Sorgeloos, haar vaste ontwerper, completeren het portret dat het festival van De Keersmaeker wil presenteren.

Het programma, dat nu staat afgedrukt in een Holland Festival Magazine, wordt ook vermeld en uitvoerig toegelicht in een Holland Festival Almanak, een boek dat voor ƒ 24.50 verkrijgbaar zal zijn. Op 24 april is er in de Amsterdamse Stadsschouwburg een kaartenmarkt.