Pro-Jeltsin-media niet onverdeeld enthousiast

MOSKOU, 24 MAART. De machtsgreep van president Boris Jeltsin heeft de Russische schrijvende pers in verwarring gebracht. De campagne om hem in het referendum van 25 april te redden, is de afgelopen dagen op de televisie op stoom gekomen. In de kranten weet men zich echter minder raad. In de dagbladen die de hervormingen een goed hart toedragen klinken de afgelopen dagen geen onversneden juichkreten over de drastische stappen van Jeltsin. Daar voelt men zich voor het blok gezet.

Hoofdredacteur Vitali Tretjakov van de onafhankelijke Nezavisimaja Gazeta heeft dat in een commentaar het helderst geformuleerd. Jeltsin heeft geen al te grote kans om zijn plebisiciet te winnen omdat ook het volk murw is. “We hebben een slecht parlement. Scherp gezegd, de belangen van de democratie vereisen behoud van Jeltsin met het oog op een volwaardige president tot de komende verkiezingen. Maar hij of zijn adviseurs hebben er alles aan gedaan om te verliezen. Alles”, aldus Tretjakov.

De Izvestia draait wat om de hete brij heen. “Zijn de schildwachten moe? Nee. Het volk is moe van de woorden en wacht op reële daden”, aldus commentator Otto Latsis. De coup de force van Jeltsin is desondanks niet “eenvoudig noch makkelijk maar wel een heldere en snelle uitweg”. “Het parlement krijgt de laatste kans om blijk te geven van zijn verstand”, aldus Latsis die daarmee duidelijk maakte dat Jeltsins stappen vooral als tactiek moesten worden beoordeeld.

De Engelstalige Moscow Times, die wordt gemaakt door angelsaksische journalisten, verloor zich daarentegen niet in lastige nuances. “We moeten nu ferm achter Jeltsin staan. Zijn oproep tot "speciaal bestuur' in de 35 dagen tot het plebisiciet en een nieuwe grondwet moet worden toegejuicht als een stevige stap van een man die nooit bang is geweest om iets te durven”, aldus hoofdredactrice Meg Bortin.