Prijzen omhoog bij het Concertgebouworkest onze kunstredactie

AMSTERDAM, 24 MAART. Het Koninklijk Concertgebouworkest verhoogt in het volgende seizoen de prijs van het abonnement op de twaalf concerten van de populaire B-serie met zo'n veertien procent van 576 tot 660 gulden. De verhoging betekent dat voortaan abonnementshouders voor de B-serie geen korting meer krijgen, maar per concert dezelfde prijs (55 gulden) betalen als kopers van losse kaarten, een systeem dat ook geldt bij de Nederlandse Opera. De overige concerten van het Concertgebouworkest blijven in abonnement wel voordeliger, al zijn de abonnementsprijzen wegens de inflatie licht verhoogd.

De prijsverhoging van de B-serie, waarvoor de belangstelling altijd veel groter is dan de zaalcapaciteit, is volgens het Concertgebouworkest noodzakelijk om de financiële positie gezond te houden. De begroting is nu sluitend en het tekort van twee miljoen gulden, dat enkele jaren geleden was ontstaan, is inmiddels op enkele tonnen na weggewerkt. Maar sinds dit jaar krijgt het orkest per jaar 150.000 gulden minder subsidie van WVC en Daf heeft zich wegens de eigen problemen als sponsor terug getrokken, waarmee een bedrag van ongeveer een half miljoen per jaar wegvalt. Het orkest is inmiddels op zoek naar een nieuwe sponsor en krijgt sinds enige tijd ook financiële steun van "Het Vorstelijk Genootschap', 23 bedrijven die net als het Concertgebouworkest het predikaat "Koninklijk' voeren.

In het komende seizoen van het Concertgebouworkest, dat op 27 augustus onder leiding van chef-dirigent Riccardo Chailly tijdens de Uitmarkt wordt ingeluid met een uitvoering van Tsjaikowski's Vijfde symfonie op het Museumplein, dirigeert Chailly o.a. de Europse première van de Symphonische Gesänge van Zemlinsky met de bariton Willard White als solist en de Zevende symfonie van Mahler. Tijdens de Eurovisie Kerstmatinee gaat een versie met koor van Moessorgski's Nacht op de kale berg, gevolgd door de Glagolitische mis van Janácek.

De C-serie brengt het volgende seizoen veel Franse 20ste eeuwse muziek en wereldpremières van stukken van Theo Verbey en John Adams. Onder de gastdirigenten bevinden zich o.a. Bernard Haitink en Hartmut Haenchen. Het orkest maakt diverse buitenlandse tournees, waarbij in september veertien concerten worden gegeven in Hongkong, Taipeh en Japan.