Philips weg uit produktie pc's, fabriek Canada dicht

ROTTERDAM, 24 MAART. Philips is enkele weken geleden gestopt met de produktie van personal computers en heeft zich geheel uit die bedrijfsactiviteit teruggetrokken. Dit heeft Philips bevestigd. De afstoting is gebeurd wegens de grote verliezen die de pc's Philips opleveren.

Het produktiecentrum in het Canadese Montreal dat pc's zou leveren aan landen buiten Europa gaat dicht. Per 1 januari werd het pc-distributiecentrum in Tilburg (40 werknemers) al gesloten omdat Philips de verkoop van pc's in een aantal Europese landen had beëindigd. Anderhalf jaar geleden heeft topman J. Timmer de groep voor minicomputers aan het Amerikaanse bedrijf Digital. Ook werd de produktie gestaakt van bepaalde computerchips.

Gisteren werd al bekend dat bij televisies en andere consumentenprodukten het maken van goedkope versies eveneens aan concurrenten wordt overgelaten. De maatregelen zijn een gevolg van de enorme verliezen die Philips het afgelopen jaar in de divisie consumentenelektronika heeft geleden. Van het assortiment wordt twintig procent geschrapt, vooral in het segment van produkten met lage prijzen en in landen waar op die apparaten geen droog brood voor Philips valt te verdienen.

De 5000 tot 10.000 arbeidsplaatsen die daarbij op het spel staan vormen een deel van het plan dit jaar om binnen de hele Philips-groep 10.000 tot 15.000 banen op te heffen om de winstgevendheid te herstellen. Vorig jaar leed Philips een verlies van 900 miljoen gulden netto, waarbij voor reorganisatie 1,2 miljard gulden opzij was gelegd voor de uitvoering van de reorganisatieplannen. Een jaar eerder was er een nettowinst van 1,12 miljard gulden.

Met de produktie van consumentenelektronica trekt Philips zich verder terug uit Europa en Noord-Amerika en begeeft het concern zich steeds meer naar goedkoper werkende landen als Hongarije en Polen in Europa, China, Maleisië en Indonesië in Azië en Mexico. Ten tijde van de bekendmaking van de jaarcijfers begin deze maand wilde Timmer zich niet wagen aan een uitspraak over de mate waarin de herstrucuturering het resultaat over het lopende jaar zal beïnvloeden.