Nordbanken vestigt verliesrecord

Het verlies van de Zweedse staatsbank Nordbanken is in 1992 verder opgelopen van 5,8 miljard kroon tot zestien miljard kroon (3,8 miljard gulden).

Dit rampzalige resultaat kwam vooral tot stand als gevolg van omvangrijke voorzieningen voor stroppen op de door Nordbanken verstrekte leningen. De bank vestigde hiermee een weinig te benijden Zweeds record met het grootste verlies dat ooit door een Zweedse onderneming is geleden, zo meldt de Zweedse pers.

Nordbanken werd vorig jaar van de ondergang gered door de Zweedse staat, die de nog niet in bezit zijnde vijftig procent van de aandelen overnam en daarmee de volledige eigenaar werd. De instelling dreigde failliet te gaan nadat het, evenals een aantal andere grote Zweedse banken, in grote problemen was gekomen met kredietverlening in de onroerend-goedsector. Het bedrijfsresultaat vóór voorzieningen daalde van 4,7 miljard kroon tot 3,2 miljard kroon (760 miljoen gulden). De voorzieningen voor geleden kredietverliezen stegen vorig jaar van 10,5 miljard kroon tot 19,2 miljard kroon (ruim 4,5 miljard gulden).