Marathon R'dam

Met een budget van één miljoen gulden voor het aantrekken van toplopers is Rotterdam financieel de minst draagkrachtige van de drie grote internationale voorjaarsmarathons.

In de concurrentieslag met Londen, waar de marathon evenals in Rotterdam op zondag 18 april wordt gelopen, en Boston een dag later kan de Maasstad alleen mee met zijn snelle parkoers. “Londen en Boston beschikken over een budget van drie miljoen dollar”, stelde atletenmakelaar Jos Hermens gisteren op de persconferentie. De verwachting dat "Rotterdam' nog een vedette zou presenteren, kwam niet uit. “Toplopers weten hun prijs”, zei Hermens. “Bovendien geven veel atleten de voorkeur aan een marathon in de herfst.” Hermens geeft tweederde van het beschikbare miljoen uit aan startgelden. Daarvan is 40.000 gulden bestemd voor de hazen. Het overblijvende bedrag is gereserveerd voor premies. De verbetering van het wereldrecord, dat de Etiopier Belayneh Densimo op 17 april 1988 in Rotterdam op 2.06.50 bracht, levert een extraatje van 100.000 dollar (185.000 gulden) op.