Joodse kolonist vervolgd voor doodschieten Palestijn

TEL AVIV, 24 MAART. De joodse kolonist Yoram Skolnik, die gisteren een geboeide Palestijn van korte afstand doodschoot, zal wegens moord gerechtelijk worden vervolgd. De politie is tot de conclusie gekomen dat er van de op de grond liggende Palestijn Mousa Abu Sabha geen enkel gevaar dreigde toen hij door de kolonist onder vuur werd genomen.

De Palestijn was gisterochtend wegens verdacht gedrag nabij de nederzetting Sussya door kolonisten voor ondervraging aangehouden. Tijdens vervoer in een open jeep trok hij een mes en verwondde de voor hem zittende kolonist. Na overmeestering werd op zijn lichaam nog een granaat gevonden en werd hij aan handen en voeten geboeid. Volgens het Israelische leger verplaatste de Palestijn zich met gestolen identiteitspapieren en was er geruime tijd naar hem gezocht.

Het leger heeft gisteren een tweede luitenant tot twee weken militaire gevangenis veroordeeld wegens het doden van een Palestijns jongentje in Rafiah afgelopen maandag. Volgens de Israelische legerwoordvoeder richtte het mentaal gestoorde jongetje een speelgoedgeweer op een militaire positie op het dak van een van de huizen in Rafiah. De officier beoordeelde de situatie onjuist en opende het vuur op het spelende kind. Het leger heeft de familie van het doodgeschoten kind zijn verontschuldigingen voor het incident aangeboden.