Jeltsins decreet

MET DE PUBLIKATIE van zijn inmiddels fameuze decreet van zaterdag heeft president Boris Jeltsin vanochtend op het allerlaatste moment getracht de lont uit het kruitvat van de politieke en constitutionele crisis in Rusland te halen: er komt geen "presidentieel bestuur', er komen geen vergaande bevoegdheden voor de komende vijf weken, en er komen ook niet automatisch nieuwe verkiezingen voor het parlement als het volk Jeltsin op 25 april zijn vertrouwen schenkt.

Daarmee heeft Jeltsin zijn decreet aanzienlijk bijgesteld in vergelijking met de inhoud die hij zaterdag in zijn televisierede aankondigde. Hij is tegemoetgekomen aan de bezwaren van het Constitutionele Hof, kan volhouden de grondwet niet te schenden, heeft derhalve geen staatsgreep gepleegd en geen parlement opzij gezet, kortom: de crisis is, waar het Boris Jeltsin betreft, bezworen. Al wat straks rest is het vertrouwensvotum van 25 april - als hij dat wint, heeft hij in elk geval verse munitie in de strijd tegen het almaar dwarsliggende parlement.

OF DIE vlieger opgaat, hangt af van dat parlement. Ook Roeslan Chasboelatov maakt zo zijn rekensommetjes. Hij heeft het spel de afgelopen dagen slim en voorzichtig gespeeld: hij heeft de zaak niet op de spits gedreven, onenigheid in eigen kring voorkomen door rustig maar gestaag verder te werken aan de demontage van Boris Jeltsin en hij is vanochtend geslaagd in zijn opzet om vrijdag het Volkscongres bijeen te roepen op basis van een agenda waarmee hij alle kanten uit kan.

Het machtsconflict in Rusland zat vanochtend nog muurvast. Jeltsins decreet heeft de impasse losgewrikt. Een compromis lijkt mogelijk. Alleen, het probleem - de tegenstelling tussen een hervormingsgezinde president en een hervormingsonwillig parlement - blijft, en elk compromis zal op de wat langere termijn daarom slechts een adempauze in de oorlog zijn.