Het wondje dat Tuurs uitdager redde

ROTTERDAM, 24 MAART. De Italiaanse bokskampioen Michele la Fratta betreurde gisteren zijn overmoedige bui waarin hij besloot Regilio Tuur uit te dagen. Vier personen schoten hem bij het begin van de zevende ronde van de partij in het Rotterdamse Ahoy' te hulp. Twee ringartsen, de ringscheidsrechter en de supervisor van de Europese Boks Unie waren blij dat hij kwam klagen over een wondje onder zijn rechteroog. Zij vonden dat hij “niet meer in staat om zich te verdedigen”. Dat school niet in het wondje, maar wel in de regen aan stoten op het lichaam die La Fratta hulpeloos moest nemen. Tuur behield zijn Europese titel, die hij vrijwillig op het spel had gezet voor een gage van 250.000 gulden.

Er zijn weinig boksers in Europa, die tegen Tuur opkunnen. La Fratta staat toch zesde op de ranglijst, maar had geen schijn van kans. Hij had er beter aan gedaan niet naar Rotterdam te komen. Tuur duldde de aanval op zijn Europese titel slechts omdat er geld te verdienen was, maar sportief achtte hij zijn opponent niet geschikt om de kampioensgordel over te nemen. Dat was in Ahoy' vooral pijnlijk duidelijk voor het Italiaanse groepje.

Het Amerikaanse gezelschap rondom Tuur kraaide bijkans van genoegen, toen het in de tegenstander "een wegloper' van de eerste orde herkende. Tuur kreeg al in de tweede ronde vanuit zijn hoek toegeroepen dat hij plezier moest hebben en bovendien werd hem keurig voorspeld dat de Italiaan het in de zesde ronde wel genoeg zou vinden. Dat was juist gezien van al die Amerikanen: trainer, manager, sparringpartners en een specialist in het dichtsmeren van eventuele wondjes.

La Fratta had aan het eind van de vijfde ronde een stevige combinatie meegekregen ter overdenking in zijn minuut rust. Hij gaf toen al aan zijn helpers te kennen schoon genoeg te hebben van het kansarme avontuur. Hij werd nog voor een keer voor drie minuten teruggestuurd, maar opnieuw bleek toen Tuurs lust om de ineengekropen Italiaan met een lawine aan stoten laag op het lichaam te treffen.

Het wondje bleek daarna het excuus te bevatten om te ontsnappen aan een zo op het oog onvermijdelijke knock-out. De Luxemburgse scheidrechter Marty kon zich direct vinden in de ernst van de verwonding, de Spaanse EBU-vertegenwoordiger Guzman evenzeer en de ringartsen Wijlhuizen en Jansen bleken zich overduidelijk bewust van de ernst van de zaak. Het wondje was de reden dat ze werden geraadpleegd, maar er waren eigenlijk belangrijkere gronden om de strijd te stoppen.

Het krachtsverschil was te groot en de leverstoten werden te gevaarlijk. Het was alleen moeilijk om de juiste moduus te vinden, want wie zou tot het stopzetten beslissen? De ringartsen wezen wat dat betreft naar de supervisor, maar die sprak zelf over de aanbeveling van de dokter. Tuur noemde zijn aanvaller na afloop een “irritante gozer, een taaie rakker, die zijn broekje te hoog had opgetrokken, waardoor het moest lijken alsof ik te laag stootte”.

Tuur zei dat hij niet had willen klagen, omdat het er in het boksen bijhoort. “Je moet je beheersing behouden. Van mijn trainer hoorde ik alleen maar, dat ik mijn lichaamsstoten erin moest blijven gooien. Ik vond dat de scheidsrechter hem had moeten waarschuwen om niet steeds te laag ineen te duiken.” De Europees kampioen constateerde dat La Fratta veel slagen op zijn lichaam had gekregen. “Geloof me, dat scheurtje speelde bij hem geen rol, toen ze daarmee naar de ringarts gingen. Ze begrepen het gevaar en daar hadden ze gelijk in. Er kunnen enorme verwondingen ontstaan, als je zoveel moet incasseren.”

Het toeschouwersaantal bleef gisteravond rond de 2000 steken. Waarschijnlijk veroorzaakte de rechtstreekse televisieuitzending van de partij van Tuur die lauwe belangstelling. De avond was daardoor verliesgevend. Maar de industrieel die Regilio Tuur in zijn Rijswijkse huis onderdak biedt bij de voorbereiding op de partijen droeg gisteren ook het financiële risico. Het kwart miljoen, dat Tuur gisteren als gage kreeg - maar dat door flink veel belangstellende helpers wordt afgeroomd - zal moeilijk op te brengen bij een volgende partij, zo verwachten belangstellende promotors.

Tuur beseft dat ook en wil de verplichte verdediging tegen Floyd Harvard uit Engeland met even veel plezier in diens achtertuin komen uitvoeren. De partij moet binnen tweeëneenhalve maand worden gebokst. Beursbiedingen zullen vanaf vandaag over en weer gaan. Tuurs nieuwe promotor Hofman heeft behalve de wedstrijd tegen Harvard nog twee Amerikaanse tegenstanders op het oog voordat hij Tuur voor de wereldtitel tegen de Ghanees Nelson wil laten uitkomen.

    • Theo Reitsma