Festival voor "puppeteers' op film en tv

De opvatting dat tekenfilms alleen voor kinderen geschikt zouden zijn wordt afdoende gelogenstraft door de erkenning voor de vele verschijningsvormen van de filmanimatie.

Poppentheater, film en televisie. Amsterdam, Nederlands Filmmuseum en De Meervaart. Informatie: 020-6235104/5891400.

De emancipatiestrijd van de poppenfilm (die soms ook gebruik maakt van animatietechnieken) is nog niet helemaal voltooid. Toch worden er al tientallen jaren poppenfilms voor een volwassen publiek gemaakt. In de jaren zestig gaven de Tsjechische produkties van Jiri Trnka en van de Gottwaldov-studio (Karel Zeman en Hermina Trylova) een artistieke invulling aan het werken met levenloze acteurs. De lange tijd in Nederland werkzame George Pal (bekend van zijn werk bij Philips) en Joop Geesinks Dollywood-studio pasten poppen vooral toe in de sfeer van reclame- en opdrachtfilm.

Televisie was aanvankelijk het belangrijkste werkterrein van de "puppeteers' Jim Henson en Frank Oz, de scheppers van The Muppet Show en een deel van Sesame Street. In Engeland gaf The Spitting Image een nieuwe definitie van het begrip politieke satire.

Van al deze poppenfilmers, en vele anderen, zijn produkties te zien in het festival Poppentheater, film en televisie, dat de komende week in Amsterdam onder auspiciën van het Theater Instituut Nederland plaats vindt. Behalve filmvoorstellingen zijn er in het Nederlands Filmmuseum en De Meervaart ook theatervoorstellingen bij te wonen. Voor een deel dient het festival als ontmoetingsplaats van poppenfilmmakers, maar de meeste evenementen zijn ook voor het publiek toegankelijk. Onder de gasten, die lezingen en inleidingen houden, bevinden zich Brian Henson (de zoon van de in 1990 overleden Jim Henson) en Roger Law, schepper van The Spitting Image.