Conflict zou joint ventures schaden

NEW YORK, 24 MAART. Het feit dat Amerikaanse bedrijven een veel groter aandeel in de produktie van chips hebben op de wereldmarkt dan in Japan suggereert volgens Andrew A. Procassini, president van de Semiconductor Industry Association (SIA) in Santa Clara (Californië) dat de Japanse markt inderdaad niet open is. “Het nu bereikte resultaat is in overeenstemming met wat eerder afgesproken was en daarom op zichzelf weinig opzienbarend,” aldus Procassini. Hij erkent dat het desalniettemin een verrassende uitkomst is.

De chips of halfgeleiders waar het om gaat worden niet alleen in computers gebruikt maar ook in bijvoorbeeld auto's en telecommunicatie-apparatuur. Op de markt voor computerchips heeft de VS in Japan een aandeel van maar liefst 85 procent. De chips die verwerkt worden in de Japanse auto's Lexus en Infiniti zijn slechts voor 7 procent Amerikaans, terwijl de VS wereldwijd 60 procent van de chips voor personenauto's levert.

De officiële Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor had voor het bekend worden van de cijfers al laten weten dat een marktaandeel van 20 procent voor hem geen einddoel is maar een beginpunt. De uiting van Kantor moet gezien worden in het kader van de ferme houding die de regering Clinton sinds zijn aantreden aanneemt ten opzichte van buitenlandse handel in het algemeen, en verdenkingen van oneerlijke concurrentie en protectionisme in het bijzonder. Het is echter de vraag of de industrie net zo fel is als de regering.

Procassini is niet van mening dat de regering iets anders wil dan de industrie. “Wij hebben niet het idee dat de regering harder werkt aan het naleven van dit akkoord dan de industrie”, zegt hij diplomatiek. Kenners denken echter dat er tussen Amerikaanse en Japanse bedrijven zoveel samenwerking is dat een politiek handelsconflict meer kwaad dan goed zou doen. Kleine en grote Amerikaanse bedrijven hebben joint-ventures met Japanse, zoals Intel met Sharp, IBM en Siemens met Mitsubishi en AT&T met NEC.

Het gaat de laatste tijd goed met de Amerikaanse chip-industrie. Onlangs werd bekend dat het wereldwijde marktaandeel van de VS in 1992 voor het eerst sinds 1986 hoger lag dan dat van Japan: 43,8 tegenover 43,1 procent. Het vooruitzicht voor 1993 is zelfs nog rooskleuriger.

Waarom dan toch nog onderhandelingen in Honoloeloe? “De resultaten moeten nu nauwkeurig worden bekeken. Vergeet u niet dat de 20 procent marktaandeel in Japan een kwartaalresultaat was”, aldus Procassini, die ontkent dat de SIA meer druk wil uitoefenen op Japan. “Als er iemand druk uitoefent, is het de regering.”

Er is volgens Procassini in de onderhandelingen ook geen streven naar het openbreken van het akkoord en te komen tot een geleidelijk stijgend percentage van het buitenlandse aandeel op de Japanse markt. Op dit moment willen de onderhandelaars volgens Procassini alleen waarborgen dat de 20 procent op een constant niveau blijft.

    • Lucas Ligtenberg