Begin evacuatie van moslims uit Srebrenica

SARAJEVO, 24 MAART. De VN hebben vanochtend een begin gemaakt met de evacuatie van gewonde moslims uit Srebrenica. De Serviërs hadden gisteren met het vertrek van de moslims ingestemd in ruil voor de evacuatie van Serviërs uit de stad Tuzla.

Franse helikopters vertrokken vanochtend uit Tuzla naar Zvornik om daar door de Serviërs te worden geïnspecteerd en dan door te vliegen naar Srebrenica. Ze kregen aanvakleijk geen toestemming uit Zvornik te vertrekken. Later vanochtend kwam die toestemming toch en vertrokken ze naar Srebrenica. Daar hervatten de Serviërs hun bombardement juist toen de helikopters met 21 gewonden vertrokken.

Gisteren werd verder duidelijk dat - volgens de VN - veel in Tuzla woonachtige Serviërs zich helemaal niet willen laten evacueren. De leiders van de Serviërs hebben de VN een lijst met namen van meer dan tweehonderd Servische families in Tuzla overhandigd die voor evacuatie in aanmerking zouden komen. Maar Sylvana Foa, woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, herhaalde gisteren nog eens dat kandidaten voor de evacuatie moeilijk te vinden zijn: “We kunnen niet zomaar mensen dwingen op vrachtauto's te klimmen en hen wegslepen.”

De problemen leidden gisteren tot een impasse, die vandaag had moeten worden doorbroken met het begin van de evacuatie van gewonde moslims uit Srebrenica. De impasse leidde er gisteren toe dat de Serviërs Morillon tegenhielden toen die na de besprekingen naar Srebrenica - zijn tijdelijke hoofdkwartier - wilde terugkeren. Bovendien hielden de Serviërs een nieuw hulpkonvooi naar Srebrenica tegen. Van dit konvooi maakt onder andere een Frans veldhospitaal deel uit.

Ondanks het akkoord over de dubbele evacuatie en de wapenstilstand bestaat in kringen van VN-waarnemers weinig hoop op een oplossing rond Srebrenica. Larry Hollingworth van de UNHCR zei dat de stad op de wat langere termijn niet voor de moslims te redden is en dat gevreesd moet worden voor een bloedbad wanneer de Serviërs de stad innemen. “Er is niets dat hen tegenhoudt. Ik hoop in godsnaam dat de Serviërs niet doordrukken. Er zijn daar 20.000 vluchtelingen en maar heel weinig strijders om hen te verdedigen. Ze kunnen duizenden mensen afslachten”, aldus Hollingworth gisteren, nadat hij van Srebrenica naar Sarajevo was teruggekeerd. (AP, Reuter)