Analisten positief over cijfers Van Ommeren

Analisten hebben de jaarcijfers die Van Ommeren twee weken geleden bekendmaakte, bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het redelijk gaat met dit transport- en opslagconcern. Ze tekenen erbij aan dat de optimistische vooruitzichten voor een belangrijk deel al in de koers zijn verwerkt. Vanmorgen noteerde Van Ommeren 36 gulden, circa twaalf keer de winst over 1992.

De resultaten over 1992 van het conjunctuurgevoelige bedrijf vielen mee. Analisten hadden verwacht dat Van Ommeren meer last zou hebben van de tegenzittende wereldhandel. Het Rotterdamse concern boekte een winst van 3,01 gulden per aandeel (1991: 4,09 gulden) en stelt een onveranderd dividend van 1,95 gulden voor. Met name de sector scheepvaart, goed voor bijna de helft van de omzet, veroorzaakte de winstdaling. Het bedrijfsresultaat bedroeg 13,8 miljoen gulden, 73 procent minder dan in 1991.

Het concern zelf noemde de winstdaling “niet structureel”. “Als we dachten dat het structureel was, zouden het dividend verlagen”, aldus topman G.J. van den Driest bij de presentatie van de cijfers.

Vorig jaar nam Van Ommeren na vijf jaar afscheid van handelshuis Ceteco. Groothandelsconcern Borsumij Wehry kocht 51 procent van Ceteco en zal dit jaar de rest van het belang overnemen. Borsumij Wehry neemt het belang sneller over dan aanvankelijk overeengekomen omdat de integratie beter verloopt dan verwacht. Het geld dat Van Ommeren ontvangt voor Ceteco gebruikt het concern om de oorlogskas te spekken. Van Ommeren wil onder meer groeien door grote acquisities. Bovendien zal door de transactie de netto-financieringspositie verbeteren met zo'n 40 miljoen gulden.

Onlangs heeft Van Ommeren ook overeenstemming bereikt over handelsconcern Cetes (levenmiddelen en chemicaliën). Een belang van 51 procent zal nog dit jaar worden verkocht.

Analisten zijn gematigd optimistisch over Van Ommeren. Ze verwachten voor dit jaar een iets hogere winst. Effectenbank Barclays de Zoete Wedd (BZW) denkt dat Van Ommeren door een betere spreiding van de tankopslagactiviteiten minder dan concurrent Pakhoed zal lijden onder economische malaise in Europa. Pakhoed en Van Ommeren behoren tot de drie grootste tankopslagbedrijven ter wereld. Verder verwacht BZW dat het bedrijf direct kan profiteren van een hogere dollarkoers.