Afkick of koffie

EEN DUITSE ZENUWARTS merkte eens op dat er net zoveel manieren zijn om af te raken van verslaving als er zijn om er toe te komen.

De "scene' verandert voortdurend van karakter en dus dient er ook voortdurend gezocht te worden naar nieuwe wegen om de drugsproblemen te kanaliseren. Hoe moeilijk dat is, zeker in deze tijd van vervroegde verkiezingskoorts, bleek gisteren in de Tweede Kamer. De PvdA wil een (strikte) regulering van koffieshops, het CDA brak bij monde van de afgevaardigde Koffeman een lans voor de gedwongen afkick.

Dit laatste is een stokpaardje van de CDA-fractie waarmee de regering overigens vijf jaar geleden afdoende heeft afgerekend in de nota Dwang en drang. De staat passeert een verboden grens door regelrechte dwangopname toe te passen op mensen die zich niet in een psychiatrische noodsituatie bevinden. Met reden heeft de regering de grens getrokken bij drang, met name met de justitiële stok achter de deur (zitten of een behandeling accepteren): het Amsterdamse straatjunkenproject dus, dat inderdaad een van de schaarse stimuli is voor verslaafden om hun problemen onder ogen te zien. Zo'n afkick valt overigens ook in het ritme van de straatjunck te passen, als een manier om even bij te komen. Pure dwang is geen vervanging voor althans een minimum aan motivatie.

DE PVDA KIEST op haar beurt voor een vergunningensysteem voor koffieshops. Daarmee neemt zij meteen kleinigheidjes mee als het verbod van verkoop aan minderjarigen waar premier Lubbers vorige week even goede sier mee leek te willen maken. Het is een manmoedige poging de schizofrenie die kenmerkend is voor het Nederlandse drugsbeleid wat te verminderen. Het PvdA-plan is bescheiden vergeleken bij de Opiumregie die een eeuw geleden werd ingevoerd in Nederlands-Indië. Dat initiatief is toen internationaal met waardering ontvangen. Maar het toenmalige Nederlands-Indië was een eilandenrijk, Nederland aan het eind van de twintigste eeuw is dat niet. Of een modern vergunningenstelsel nu een trekker zal zijn voor de vestiging van Europol valt te betwijfelen.