Sonesta-koepel zal voorlopig rood zijn

AMSTERDAM, 23 MAART. De groene koepel van de in februari door brand beschadigde voormalige Nieuwe Lutherse Kerk in Amsterdam, bekend als de "Sonesta'-koepel, zal na de herstelwerkzaamheden enige jaren rood zijn. De koepel zal worden bedekt met nieuwe, rood-koperen platen. Het duurt ten minste zes jaar voordat deze platen door oxydatie weer groen zijn uitgeslagen.

Twee weken geleden is begonnen met het een voor een verwijderen van de oude, groene platen, die samen negenduizend kilo wegen. Dat gebeurde nadat onderzoek had uitgewezen dat de brand de dakconstructie aan de kant van de Singel ernstiger had aangetast dan aanvankelijk werd aangenomen. Nu het grootste deel van de koperplaten eraf is, is de schade aan houten binnenkoepel goed zichtbaar.

Het beroemde Bärtz-orgel uit 1830, dat een van de fraaiste van Nederland is en elf jaar geleden nog voor een miljoen gulden is gerestaureerd, heeft meer waterschade opgelopen dan aanvankelijk werd gedacht en wordt nu in zijn geheel gedemonteerd. Door het water zijn alle lijmconstructies opgelost, zodat een gedeelte van het orgel uit elkaar dreigde te vallen. Tevens is een deel van het hout door het bluswater beschimmeld en kromgetrokken. Het wordt nu opgeslagen en gedroogd. “Omdat het drogen op een natuurlijke manier moet gebeuren en daarom een kachel verboden is, duurt het drogingsproces vele maanden”, aldus de orgelrestaurateur van de firma Flentrop. In de kerk is een metalen ring geplaatst om instorting te voorkomen. Het gehele stukadoorwerk zal worden verwijderd.

Volgens het Renaissance-hotel, dat de kerk gebruikte voor congressen en concerten en een huurcontract heeft van honderd jaar, zullen de herstelwerkzaamheden nog zeker enkele jaren in beslag nemen. Dit komt mede omdat voor het herstel een hoeveelheid eikenhout (170 kubieke meter) nodig is met een lengte (balken tot zestien meter) die niet in Nederland voorradig is.