Serviërs akkoord met luchtbrug tussen Tuzla en Srebrenica

TUZLA, 23 MAART. De Bosnische Serviërs hebben gisteren ingestemd met de instelling van een luchtbrug tussen Srebrenica, de belegerde enclave in Oost-Bosnië, en de stad Tuzla, die zich in handen van de moslims bevindt. De evacuatie van Serviërs uit Tuzla, die gisteren had moeten beginnen, is gestuit op problemen.

Op bevel van de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, hebben de Servische troepen in Bosnië gisteren hun opmars naar Srebrenica onderbroken en pas op de plaats gemaakt. Met de luchtbrug moet voedsel naar Srebrenica worden aangevoerd en moeten moslims die de stad willen verlaten naar Tuzla worden overgebracht, zo meldde gisteren het persbureau van de Bosnische Serviërs, SRNA. De VN hadden om een dergelijke luchtbrug gevraagd.

De Franse generaal Morillon, bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, woonde gisteren in Bratunac bij Srebrenica de herbegrafenis bij van 39 Serviërs, die onlangs in een massagraf in het dorp Kravice werden gevonden. Ze zijn vermoord nadat op 7 januari de moslims het gebied rondom Kravice innamen.

Waarom precies de evacuatie van Serviërs uit Tuzla gisteren niet volgens plan is begonnen is niet duidelijk. In elk geval bestaat er een conflict tussen de Serviërs en de moslims over de vraag hoeveel leden van de Servische minderheid de stad willen verlaten. Volgens de Serviërs willen alle Serviërs weg, maar de moslims hebben gezegd dat ze maar zeshonderd kandidaten voor evacuatie hebben kunnen vinden. Beweringen als zou de hele Servische minderheid zich willen laten evacueren werden door de Bosnische vice-premier, Ganic, als “compleet onwaar” bestempeld. “Het is gewoon erg moeilijk in Tuzla mensen te vinden die weg willen. Het leven is er nog relatief comfortabel. Er wordt niet gevochten, de mensen hebben hun huizen en werk. Zelfs als sommige Serviërs zouden willen vertrekken, geven ze er op dit moment nog de voorkeur aan te blijven”, aldus Ganic.

Tuzla is tot voor kort een "enclave' in het op een burgeroorlog uitgelopen conflict geweest: terwijl elders in de republiek de etnische groepen elkaar uitmoordden, bleven de moslims en de Serviërs in Tuzla vreedzaam met elkaar omgaan. Om die reden, en om elke schijn te vermijden mee te werken aan een "etnische zuivering', hebben de moslims zich tot nutoe verzet tegen de evacuatie van de Servische inwoners.

De Bosnische hoofdstad Sarajevo werd gisteren opnieuw zwaar beschoten door de Serviërs. Er vielen zeker zeven doden en 61 gewonden. Een kind kwam om het leven en enkele anderen raakten gewond toen hun school werd geraakt.

Bosnië heeft bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag een klacht ingediend tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro). Bosnië eist de veroordeling van Joegoslavië wegens schending van een reeks conventies over gedrag in oorlogstijd en de eerbiediging van de mensenrechten. In een lang verzoekschrift noemt de Bosnische regering met name de Geneefse conventie over bescherming van burgers in oorlogstijd. In delen van Bosnië hebben de Serviërs volgens het verzoekschrift “genocide” gepleegd. (Reuter, AFP, AP)