Russisch plan voor miljardenhulp, VS vrezen "anarchie'

WASHINGTON, 23 MAART. Rusland heeft een gedetailleerd economisch plan voorgelegd aan de groep van zeven meest geïndustrialiseerde landen, de G-7. Het hoopt daarmee dit jaar 36 miljard gulden te krijgen om zijn wankele economie te stabiliseren en de torenhoge inflatie te beteugelen. Dit is maandagavond in financiële kringen in Washington vernomen.

Het Russische plan is eerder deze maand door vice-premier Boris Fjodorov in Hongkong aan de G-7 voorgelegd en sindsdien bijgewerkt. Het plan heeft tot doel de maandelijkse inflatie tegen het einde van het jaar tot vijf procent terug te dringen, door middel van een strenge controle van de kredieten en van de begroting.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, noemde gisteren in Chicago Ruslands stappen op weg naar democratie en een vrije-markteconomie “de grootste strategische uitdaging van onze tijd”. Hij zei dat Amerika alles zal doen om de internationale hulp aan Rusland te vergroten, zonder overigens concrete voorstellen te noemen.

“Voor Amerika en de wereld zijn de belangen gigantisch. Het gaat om niets minder dan de mogelijkheid van een hernieuwde nucleaire dreiging, hogere Amerikaanse defensiebudgetten, zich verspreidende instabiliteit en een verschrikkelijke tegenslag voor de wereldwijde democratische beweging”, zei Christopher in een toespraak die speciaal bedoeld was om steun aan president Jeltsin te betuigen. Hij waarschuwde dat als Rusland te maken krijgt “met anarchie of despotisme” de prijs voor het Westen “angstaanjagend” kan zijn. “Maar als we slagen, hebben we het fundament gelegd voor onze duurzame veiligheid tot in de volgende eeuw.” (Reuter, AP)